Prvorození potomci jsou častěji obézní. Proč?!

Prvorození potomci, a platí to zvláště u sester, jsou častěji obézní. Mívají větší nadváhu než mladší sourozenci, pokud nadbytkem kilogramů tělesné hmotnosti trpí i ti později narození. Novozélandští odborníci zjistili, že riziko obezity je u prvorozených dcer vyšší o čtyřicet procent.

Vědci z Aucklandu srovnali 13 400 párů sester a zjistili, že prvorozené mají o třicet procent více nadváhu a o čtyřicet procent více jsou obézní. Podobný výzkum u mužů ale prokázal, že také prvorození bratři jsou obéznější než ti, kteří přijdou na svět později.

„Zatím ale nevíme, proč tomu tak je, že jsou prvorození obéznější než ti později narození,“ tvrdí autoři výzkumu z University of Auckland, kteří na výzkumu spolupracovali s odborníky z Uppsalské univerzity.

To, že jsou prvně narození obéznější než mladší sourozenci, vysvětluje, proč na Západě roste epidemie obezity. Protože tam totiž výrazně přibývá rodin s jediným potomkem. Takže ty děti, které by byly případně štíhlejší, se vůbec nenarodí.

„Neustálý pokles velikosti rodin a počtu potomků v nich může přispívat k tomu, proč dnes pozorujeme nárůst obezity, protože máme více rodin s jediným potokem, tím prvorozeným,“ tvrdí autoři z Nového Zélandu a Švédska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat