5 zlozvyků, které jednou mohou sabotovat vaše snahy otěhotnět

Když je člověku dvacet a něco, jeho dlouhodobé plány se málokdy dostávají nad hranici několika týdnů či měsíců. Jistě, možná představujete výjimku, ale upřímně, přemýšlíte už teď o tom, co budete a nebudete dělat, až za nějakých osm deset let budete chtít otěhotnět? Možná byste měla...

Všelijaké zlozvyky totiž mohou ovlivnit ženskou plodnost (a nejen ženskou) na několik let dopředu. U řady z nich nestačí, že se jich zbavíte dva měsíce před plánovaným těhotenstvím. Následky některých si vaše tělo ponese opravdu dlouho. O které ze zlozvyků se jedná především?

Zlozvyk č. 1: Kouření

To těžko někoho překvapí. Toxiny z cigaret působí v našem těle škody téměř všude, reprodukční zdraví není výjimkou. Kouření negativně působí na vajíčka a může způsobit, že sníží počet těch zdravých, reprodukce schopných (zjednodušeně řečeno). A tím se sníží i vaše šance otěhotnět. Mimochodem, kuřačky dosahují menopauzy v průměru o 4 roky dříve než nekuřačky, které jsou tedy plodné déle. A to není náhoda...

Zlozvyk č. 2: Nechráněný sex

Berete antikoncepci, tak proč se trápit nějakými kondomy? Pokud nemáte stálého partnera, o němž víte, že je zcela zdravý, pak byste měla svůj postoj k prezervativům přehodnotit. Nechrání vás totiž jen před nechtěným těhotenstvím, ale také před pohlavními chorobami. Ačkoli v rámci sexuální osvěty je kladen velký důraz především na prevenci přenosu HIV, je důležité vědět, že v populaci jsou velmi rozšířené i jiné choroby, s nimiž se setkáte mnohem častěji. Především se jedná o kapavku a chlamydie. To jsou poměrně zákeřné infekce – často totiž probíhají bez příznaků (případně jsou jejich symptomy zaměňovány za jiné nemoci), což může při dlouhodobém zanedbání vyústit až v poškození reprodukčních orgánů a neplodnost.

Zlozvyk č. 3: Časté a náročné „pařby“

Ano, mluvíme o nadměrné konzumaci alkoholu. Střídmé popíjení zatím není se sníženou plodností spojováno, ale přespříliš alkoholu může narušit proces ovulace. A to je samozřejmě problém, chcete-li počít miminko. Mimochodem, na nadměrnou konzumaci by si měli dát velký pozor i muži – způsobuje totiž sníženou hladinu testosteronu a tím i sníženou produkci spermií.

Zlozvyk č. 4: Extrémní tělesná hmotnost

A týká se to jak obezity, tak výrazné štíhlosti. Oba extrémy mohou způsobit vážné problémy s početím. Nezdravá tělesná hmotnost znamená pro organismus významnou zátěž, navíc si umí nepěkně „pohrát“ s produkcí hormonů a ovulací.

U obézních žen je pravděpodobnost potíží s početím potomka 2x až 4x vyšší než u žen se zdravou hmotností. Navíc může zvyšovat i riziko potratu.

Problém mohou mít i příliš hubené ženy – tělo bez jakýchkoli tukových zásob nebude chtít (zjednodušeně řečeno) přijít do jiného stavu (aby ochránilo sebe i dítě).

Zlozvyk č. 5: Ignorování nepravidelného cyklu

Občas se stane, že se naše menstruace rozhodne neřídit se kalendářem a dorazí o nějaký ten den dříve či později. Může za to například stres nebo viróza. A většinou se nejedná o nic vážného. Ovšem pokud váš menstruační kalendář připomíná nějaké abstraktní dílo plné nepravidelností, případně se menstruace dva měsíce po sobě nedostaví vůbec, zajděte ke svému lékaři. Může se jednat o problémy s hormonální hladinou a ovulací, které často představují příčiny potíží s početím.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat