Jak je to s plodností uměle počatých synů?

Belgičtí experti na umělé oplození a plodnost mají nemilou zprávu pro ty muže, kteří mají snížený počet spermií v ejakulátu a rozhodnou se počít dítě s pomocí umělého oplodnění. Jejich potomek bude mít totiž snížený počet spermií v ejakulátu také. Ačkoli není přesně stanoveno, jakou formou se tato vlastnost dědí, podle expertů z Bruselu se z otců na syny skutečně přenáší.

Prokázáno to přitom bylo při nitrocyptolasmatickém vsunutí spermie (metoda ICSI), kdy se DNA spermie injekcí umístí přímo do cytoplasmy k jádru vajíčka. Takto počatí muži mají také snížený počet spermií v ejakulátu a sníženou pohyblivost spermií.

Vědci z Bruselu vyšetřili čtyřiapadesát mladíků počatých metodou injekčního vpravení spermie do cytoplasmy vajíčka v letech 1992 až 1996. Srovnáním s mladíky jejich věku, kteří byli počati přirozeně, vyšlo najevo, že mají výrazně nižší počet spermií v ejakulátu a také nižší pohyblivost.

„Muži počatí metodou ICSI mají třikrát častěji koncentraci spermií v ejakulátu nižší než patnáct milionů na mililitr,“ tvrdí vědci z Vrije Universiteit v Bruselu.

„Tyto výsledky nejsou neočekávané. Než je zákrok proveden, budoucí rodiče vždy upozorníme, že jejich synové můžou neplodnost zdědit a budou mít stejné sperma jako otcové,“ tvrdí profesor Andre Van Steirteghem z Bruselu.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat