Odlepte ho od displeje aneb Jak přinutit dítě odložit mobil?

Máte pocit, že váš potomek tráví až příliš času se svým chytrým telefonem či tabletem a rádi byste, aby se chvíli zabýval také něčím jiným, než je zírání do displeje? Jistě, můžete hrozit, vydírat nebo lákat na odměny, ale co to zkusit jinak?

Děti – i ty velmi malé – dnes tráví u chytrých telefonů či tabletů podstatnou část dne. A jak se ukazuje, není to právě činnost, která by jim nějak zvlášť prospívala. Proto se většina rodičů snaží je od displeje „odlepit“ tak často, jak je to jen možné.

Ovšem ne u všech dětí zabírá prosté „polož ten telefon a jdi dělat něco jiného“. A tak často následují zákazy („dej mi ten telefon, vrátím ti ho zase až večer“), hrozby („jestli okamžitě nepoložíš ten telefon, budeš celý týden bez počítače“) nebo nejrůznější vyjednávání („když si přestaneš hrát s telefonem, dám ti kousek čokolády“).

Jak ale celý proces zvládnout bez výše popsaného?

Nastavte pravidla

Především u dětí v pubertě bude přesvědčování o odložení telefonu docela boj. Ale nenechte se odradit. To vy jste stále rodič, to vy vytváříte pravidla. Navíc právě dospívající děti jsou na internetu velmi zranitelné – a často jde o jejich vlastní bezpečnost. Proto jejich aktivity na síti monitorujte. Neznamená to, že byste jim měli číst SMS zprávy či chat, ale mluvte s nimi pravidelně o bezpečnosti na internetu a také se snažte omezit dobu, kterou na něm tráví (možná to bude zpočátku těžké, ale vytrvejte).

Zahrňte je do rozhodování

A když už jsme zmínili nastavování pravidel – přizvěte k jejich vytváření i své potomky! Nebudou si připadat, že jim jen něco přikazujete, respektive zakazujete. S vědomím, že se na rozhodování podíleli, se jim bude snáze pravidla dodržovat.

Jděte příkladem

Pokud nařizujete potomkovi, aby okamžitě položil telefon, ale přitom ho máte sami v ruce, situaci nepomáháte. To samé platí, když mu vyčítáte, že u displeje tráví celý svůj čas, a přitom sami několikrát za večer kontrolujete v mobilu maily, píšete si s přáteli přes Facebook apod. nebo surfujete na internetu. Zkuste proto i vy čas trávený u displeje omezit!

Nepoužívejte mobil jako trest

Pro dnešní děti (hlavně ty starší) je mobilní telefon důležitou součástí sociálního života (věřte, že pokud by chytré telefony existovaly za našeho mládí, byli bychom na tom úplně stejně). A tak není moudré je od vazeb, které mají se svými přáteli např. prostřednictvím sociálních sítí, zcela odříznout. Proto byste neměli používat jako formu trestu zabavení mobilního telefonu na delší dobu. Může se to nepříjemně obrátit proti vám a především proti vašemu dítěti.

U jídla se jí

To znamená, že u jídla se mobilní telefon nepoužívá. Není nic smutnějšího než rodina u večeře, jejíž členové zírají do displejů svých mobilních telefonů. Takže mobil ke stolu vůbec nepouštějte. A platí to nejen pro děti, ale i pro vás!

Nemobilní pohádka na dobrou noc

A ještě na jedno místo byste měli mobilům vstup zakázat – do dětské postele. Před spaním by děti vůbec neměly na displej koukat. Minimálně hodinu před odchodem „do hajan“ by měly odložit veškerou elektroniku (a týká se to i usínání u televize) a raději si číst nebo poslouchat pohádku na dobrou noc. Mimochodem, to platí i pro nás dospělé…

Nabídněte alternativu

Pro spoustu dětí je mobilní telefon způsobem, jak vyplnit volný čas. Pokud by měly na programu něco jiného, pravděpodobně by se mobilu nevěnovaly. Je na vás, abyste jim ukázali, že existují i jiné, stejně zábavné činnosti, jimiž mohou trávit odpoledne či víkendy (ideální samozřejmě je, pokud se k nim připojíte).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat