Co by mělo vaše dítě zvládat, než mu bude deset?

První kulatiny v životě vašeho dítěte jsou důležitým milníkem. Nebude trvat dlouho, než překročí hranici puberty, a vám tak zbývá posledních pár let, než se z roztomilého dítka promění v teenagera, který vám dá občas pořádně zabrat. Co je dobré potomka naučit, než sfoukne na dortu 10 svíček?

Každé desetileté dítě by (s větší či menší úspěšností) mělo běžně zvládat…

…starat se o svůj vzhled.

Jistě, možná mu to budete muset občas připomínat, ale rozhodně by desetileté dítě mělo být schopno se učesat, vyčistit si zuby, samo se umýt…

…pomáhat v domácnosti.

Utírat nádobí, zamést, vytřít, připravit na stůl, uklidit si v pokojíčku (a nějakou dobu pokoj v uklizeném stavu udržet, i když to dá občas zabrat i nám dospělým), zkrátka základní domácí práce už by dítě mělo zvládat. A neuškodí, pokud bude mít nějakou „na starosti“.

…udělat si svačinu.

Nikdo samozřejmě nemůže po 10letém dítěti chtít, aby z něj byl mistr kuchař, ale namazat si housku nebo udělat si müsli není žádná věda, kterou by nemohlo bez problému zvládat.

…dojít na nákup.

Pokud máte u svého bydliště supermarket nebo nějaký jiný obchod, nemělo by být pro dítko problém do něj dojít a podle vašich pokynů nakoupit. Alespoň se naučí nějaké základy nakládání s penězi.

…opatrnost při používání nebezpečných předmětů.

Dítě by mělo vědět, že je třeba být ostražitý, pokud něco krájí, když se na sporáku vaří, když se myjí okna v osmém patře… Zkrátka už by si mělo uvědomit, kde na něj v bytě (ale i venku) číhají nejrůznější nebezpečí, a také jak jim předcházet.

…pamatovat si důležitá telefonní čísla.

Základní telefonní čísla by měly znát i menší děti, ale to desetileté už by mělo vědět, kam v jakých situacích zavolat. Když se babičce udělá špatně, když se jejich kamarád zraní, když zpozorují požár… Takto velké děti jsou chytřejší, než si myslíte, tak je nepodceňujte!

…chovat se bezpečně v dopravě.

Automatické by pro dítě mělo být používat přechod, počkat na zelenou na semaforu, vědět, jak jezdit hromadnou dopravou apod. To jsou důležité znalosti – na silnicích jde totiž doslova o život (mimochodem, nemyslete, že vaše dítě nebude přecházet na červenou, pokud vy sami toto základní pravidlo porušujete – to je jedna z největších rodičovských chyb!).

…rozpoznat rizikové situace.

Nemluvit s cizími lidmi, nikam s nimi nechodit, nebrat si od nich sladkosti apod. Tohle jsou pravidla, která by mělo mít dítě zcela zažité. Těžko můžete hlídat každý jeho krok, ale alespoň budete mít jistotu, že je ostražité.

…oblékat se.

A vybírat si oblečení. Desetileté děti už mají často svůj vlastní „styl“ a jasnou představu o tom, jak chtějí chodit oblékané. Není třeba, abyste jim každý večer připravovali věci na sebe na druhý den. Jen jejich výběr můžete korigovat, pokud je opravdu „divoký“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat