V jakém věku děti poznají, že jim lžete?

Ačkoli se mnozí rodiče domnívají, že své děti předškolního věku snadno odbudou nevinnou lží či převezou podvodem, potomci lež a výmysly rozpoznávají už od dvou let věku. Vývojoví psychologové prokázali, že na konci batolecího období je dítě schopno plně rozlišit, kdy dospělí lžou a snaží se ho oklamat.

„Být schopen reprezentovat chybné domněnky znamená také schopnost chápat, že jiní můžou myslet jinak než my. Tato schopnost umožňuje dětem rozpoznat, kdy lžou, podvádějí a předstírají. Když rodiče věří, že dítě nechápe složité věci, pak mají tendenci říkat věci zjednodušeně a měnit pravdu a činit hloupými tvrzení, která jsou podle nich pro děti příliš složitá. Naše důkazy ale naznačují, že děti můžou být schopné odhalit, kdy rodiče lžou, už ve věku dvou a půl let,“ tvrdí docentka Setohová Pei Pei z Technologické univerzity Nan-jang v Singapuru.

Tým docentky Setohové provedl řadu experimentů, které přesně odhalily, kdy dítě vnímá nepravdivé stanovisko a dokáže odpovědět, jaké je správné řešení problému.

„Rodiče malých dětí a také pedagogové pracující s tak malými dětmi by měli vědět, že mentální schopnosti těchto dětí jsou mnohem rozvinutější, než se dříve myslelo,“ dodává doktorka Setohová.

Jaké má IQ?

Přemýšlíte už nyní, jaké má vaše dítko, jež sotva vstoupilo do batolecího věku, vlastně IQ? Podle vědců z University of Warwick to můžete zjistit jednoduchým testem.

Schováte před zraky batolete rozinky pod šálek a oznámíte mu, že je nesmí sníst. Jakmile se otočíte, dítě porcelán zvedne a rozinky sní. A vy si pomyslíte, že je chytré jako opice. A platí to doslova. Pokud totiž skutečně rozinky sní, zřejmě nebude mít vysoké IQ, tvrdí vědci. Naopak dítě, které odolá pokušení a poslechne, bývá velmi často nadprůměrně inteligentní později v životě.

„Hra s rozinkami je jednoduchý a účinný nástroj, kterým lze dobře předpovědět inhibiční ovládání u malého dítěte a může být použit jako klinická praktika k identifikaci rizika poruchy pozornosti a učení u velmi malých dětí,“ tvrdí profesor Dieter Wolke.

Děti, které se dokáží ve dvaceti měsících života ovládnout, podle něj mají v osmi letech výrazně lepší akademické výsledky než jejich vrstevníci, kteří rozinky ihned snědí.

Tak co, vyzkoušíte to?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat