Bude vaše dítě potížista?

Zda bude člověk páchat trestnou činnost, vyhýbat se zaměstnání a čerpat neprávem dávky, nadužívat alkohol, požívat drogy, bude obézní a nezodpověděný vůči svému zdraví, předpoví jednoduchý test už ve třech letech dotyčného. Tehdy jsou stanoveny jeho inteligenční a osobnostní charakteristiky, které výrazně ovlivňují to, zda bude v dospělosti sociálně přizpůsobivý, nebo spíš společnosti na obtíž.

Britští vědci sledovali po osmatřicet let tisíc jedinců. Ve třech letech věku jim předložili jednoduchý test inteligence a osobnostních rysů. Výsledky tohoto přezkoušení přitom velmi spolehlivě předpověděly, jak si dotyční povedou v dospělosti. Především zda budou sociálně přizpůsobiví, jestli budou čerpat sociální dávky, páchat trestnou činnost a odmítat práci. Vztah je tak silný a šokující, že o něm autoři z King’s College London hovoří na stránkách odborného časopisu Nature Human Behaviour.

Bude dělat potíže?

Test trvá přitom jen pětačtyřicet minut a zabývá se základními pohybovými schopnostmi, inteligencí, řečovými dovednostmi, neklidem dítěte a jeho chováním. Výsledky jasně předpoví, zda z dotyčného i za pětatřicet let bude problémový člověk zneužívající výhod společnosti či páchající trestnou činnost.

„Kolem dvaceti procent populace zneužívá sociální výhody. Tito lidé nejvíce čerpají finance z veřejného zdravotnictví, trestních soudů, pojištění, léků na předpis a sociálních dávek,“ vysvětluje profesorka Terrie Moffittová z King’s College London.

Cesta k prevenci

Stejně jako v biologii, fyzice či ekonomii, platí i v tomto případě tzv. Paretův princip 80 ku 20. Tedy že za osmdesát procent všech důsledků může dvacet procent působících.

Pokud se podaří diagnostikovat rizikové skupiny včas, což podle studie lze ve třech letech věku, můžou být vhodnými kroky výchovy a vzdělávání tito jedinci vytrženi z cesty ke strádání, životu na okraji společnosti, závislosti na dávkách, kriminalitě či narkomanii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat