Jak naučit děti jíst kapustu?

Milovníkům zdravé stravy není třeba představovat kapustu. Už jen nad tím slovem se jim začnou sbíhat sliny a budou jásat. Jeden z nejzdravějších druhů listové zeleniny je ale také jedním z nejméně oblíbených u dětí. I když konzumace kapusty je pro jejich zdraví velmi důležitá. Řada rodičů se snaží potomky přimět k pozření kapustových listů, jenže není dost důsledná. Vědci z Coventry prokázali ve svém experimentu, že stačí nutit děti jíst kapustu patnáct dní za sebou každý den. Šestnáctý den ji sní většina už bez problémů.

A tento návyk jim zůstane navždy. Takže i když pak kapusta každý den na talíři není, děti ji bez problému pozřou v ty dny, kdy se stane součástí jídelníčku rodiny.

V dokumentu televize BBC Terrific Scientific ve spolupráci s vědci z Coventry University nutili osmdesát školáků ve věku devět až jedenáct roků jíst denně kapustu. Po patnácti dnech každodenního nucení většina z dětí kapustu snědla bez odmlouvání. V kontrolní skupině, která kapustu nedostávala, ji nechtěl téměř nikdo.

Asi čtvrtina populace má ale velmi citlivé chuťové buňky a kapusta u nich silně dráždí pohárky pro hořkou chuť. Tito lidé mají s touto zeleninou největší problém.

„Je úžasné, jak málo stačí k tomu, aby se stravovací návyky dětí změnily zdravě a navždy,“ uvedla profesorka Jackie Blissettová z Coventry University.

Placičky, po kterých se zapráší

Přemýšlíte, jak kapustu, jakožto zdravou superpotravinu, do jídelníčku svého potomka "propašovat"? Zkuste třeba následující kapustové placičky! Určitě budou mít úspěch.

Budete potřebovat:

  • 1 hlávku kapusty
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 5-10 lžíce mléka
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 špetky soli
  • 3 špetky čerstvě namletého pepře
  • 50 ml oleje na smažení

Postup: Očištěnou hlávku kapusty krátce spařte ve vařící vodě. Vychladlou kapustu nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku a mléko, tolik, aby vzniklo né příliš řídké těsto. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek. Na oleji smažte zvolna placičky. Hotové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat