Jak vyzrát na malého mlsouna?

Možná ten obrázek znáte – vaříte, aby vaše rodinka měla to nejlepší, ale vaše dítko jen sedí nad talířem s večeří, na tváři mírně znechucený výraz a lžičkou sem a tam přemisťuje dobroty z jedné strany talíře na druhou. Co dělat, abyste ho přinutili něco sníst?

Občas jsou malí strávníci vážně trochu nevděční. Vaše kulinářské umění mávnutím své dětské lžičky smetou ze stolu (obrazně i doslova, to v těch horších případech) a vy začínáte přemítat, jak malého mlsouna přinutit sníst víc jídla (je ve vývinu, jídlo přece potřebuje), aniž byste musela rezignovat na kvalitu potravin (protože na rozdíl od zeleniny apod. nemá vaše dítko problémy třeba s chipsy a jinými pochutinami). Co s tím?

Zmenšete výběr

Upřímně řečeno, to vy vaříte a určujete, co se bude jíst, ne vaše děti. A tak jim nedávejte příliš možností. Jinak hrozí, že si vypěstujete velmi vybíravého strávníka. Je-li k večeři rajská s rýží, je rajská s rýží. Vzpouzejícímu dítku můžete nabídnout k omáčce těstoviny, ale abyste mu vařila úplně jiný pokrm, to je zbytečné. Příliš mnoho možností na výběr malé děti jen zbytečně mate!

Třetinové pravidlo

Občas se prostě ocitnete v patové situaci, kdy vaše dítě odmítá sníst cokoli jiného než své oblíbené jídlo (které do kategorie „zdravá výživa“ nepatří ani omylem). Co teď? Pokud ho nechcete poslat spát hladové, což jistě nechce nikdo, pak mu jeho pokrm naservírujte, ale jen dvoutřetinovou porci. Na třetinu talíře přidejte něco zdravého (třeba na kousky nakrájené ovoce). Tak zvýšíte pravděpodobnost, že do sebe váš potomek dostane i něco hodnotného.

Novinky pomalu

Víte-li, že má vaše dítě mlsný jazýček, je jasné, že nové pochutiny nejspíš nebude přijímat s důvěrou a radostí. Proto mu je servírujte postupně, po malých porcích, třeba jakou součást jeho oblíbeného jídla (můžete využít ono třetinové pravidlo). Mimochodem, nevyplácí se ani zařazovat novinky na jídelníčku během snídaní, obědů či večeří, tedy hlavních jídel dne. Spíš zkuste novou potravinu podávat v rámci svačinky.

Hlídejte sladkosti během dne

Zmrzlinka cestou z nákupu, koláček k svačině, u babičky čokoláda, bonbon od hodné paní sousedky… Přes den se to docela nasbírá. A tak není divu, že vašemu potomkovi zdravá večeře už nijak zvlášť nejede…

Porozhlédněte se po vzoru

Na opravdové mlsouny nezabírá často ani příklad rodičů („Podívej, jak to mamince chutná, dej si taky!“). Ovšem takoví sourozenci (hlavně ti starší, jimž se chce mladší dítko většinou přiblížit) nebo kamarádi, to je jiná káva! Jakmile budou jíst spolu, váš mlsounek si ani nevšimne, co to vlastně chroupe...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat