Propašovat dítěti do jídelníčku zeleninu vyžaduje správnou strategii

Také máte doma malého mlsouna, kterému zelenina zrovna nevoní a je schopný vybrat i mikroskopické kousky mrkvičky z polévky? Pak pro vás máme několik tipů, jak v něm lásku k zelenině (i když možná nevědomky) vypěstovat.

Takže jak dítěti „propašovat“ do jídla zeleninku?

Vsaďte na svačiny

Není třeba si nic namlouvat – pokud dítěti nějaký druh zeleniny dáváme poprvé, nemusíme se setkat právě s nadšením. Spíše budeme odměněni ošklíbáním a rychlým koncem svého pokusu. Zkuste proto nabídnout potomkovi zeleninu ke svačině, nikoli jako součást hlavního jídla.

Jen si představte sebe, jak hladoví sedáte k obědu a na talíři na vás čeká cosi, co jste nikdy neochutnali a co navíc nechutná tak docela podle vašich představ. Při svačině jsou děti mnohem ochotnější zkoušet nové věci. Jednoduše proto, že nejsou tak hladové a rozmrzelé.

Zdravé náhražky

Co takhle propašovat zeleninu do nějakého dětského oblíbeného jídla? Prakticky kamkoli (tedy kromě sladkých pokrmů) se dá nějaká ta zdravá ingredience schovat (do těstovin, do bramborové kaše, do omáčky…). I když nebude v takovém případě hrát zelenina na talíři prim, bude přítomna a vaše dítko spořádá nějaké ty vitaminy, aniž by o tom vědělo.

Mimochodem, i zeleninová polévka nebo rajská omáčka (z pravých rajčat, samozřejmě) se jako zelenina počítá. A ty mívají u dětí mnohem větší úspěch než zelenina v tradiční podobě.

Různé formy

Zatímco některé děti si pochutnají na křupavé čerstvé zelenině, jiné mohou dávat přednost spíše vařené, dušené či nakládané. Tak zkuste vypátrat, do které skupiny patří zrovna váš potomek. Nebojte, neochuzujete ho o nějaké extra důležité živiny, když zeleninu podusíte.

Ano, vitamin C horko z velké části zahubí, ale většina důležitých látek zůstane zachována. A co víc, některé druhy zeleniny jsou dokonce povařené zdravější (včetně tradiční mrkve).

Nevzdávejte se

Vaše dítko právě odmítlo dojíst mrkev. Nebo cuketu. Nebo okurku. Nic se neděje. Prostě mu ji zkusíte nabídnout někdy příště. Mimochodem, spousta rodičů se nechá odradit neúspěchy s prvními pokusy a nad dítětem zlomí hůl s tím, že „mi zeleninu prostě jíst nebude“. Jenže to tak vůbec nemusí být.

Rozhlédněte se v supermarketu – opravdu jste zkusili svému potomkovi naservírovat všechny možné druhy zeleniny ve všech úpravách? Stěží. Záleží jen na vás, kolik trpělivost ze sebe ještě vydolujete. Ale protože jde o zdraví vašich dětí, měli byste se opravdu snažit. Tak se nevzdávejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:47
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat