Mateřské mléko obsahuje látku zabíjející rakovinné buňky

Švédští vědci objevili v mateřském mléce savců dokonalou látku likvidující nádorové buňky. Dokonalá je v tom, že ačkoli vyvolává buněčnou smrt v rakovinných buňkách, ve zdravých buňkách působí naprosto nezhoubně. Preparátu se říká Hamlet a v prvních testech s pacienty s rakovinou močového měchýře je velmi účinný.

Hamlet je vlastně sloučeninou bílkoviny alfa laktalbuminu z mléka a kyseliny olejové. Toto spojení vyvolává při průniku do nádorové buňky její smrt.

„Na sloučenině Hamlet je něco naprosto magického kvůli jeho schopnosti cíleně si vybírat jen nádorové buňky a zabíjet je,“ uvedla profesorka Catharina Svanborgová z Lundské univerzity.

Hamlet přitom její tým vyvinul zcela náhodně při vývoji nových antibiotik.

„Hledali jsme nové látky s antimikrobiálními účinky a nové mateřské mléko je velmi dobrým zdrojem. Během jednoho experimentu jsme potřebovali lidské buňky a bakterie a z praktických důvodů jsme si vybrali nádorové buňky. K našemu úžasu po přidání látky nádorové buňky zemřely. To byl naprosto ohromující objev,“ dodala Svanborgová.

Poklady z přírody

O tom, že v prevenci či léčbě rakoviny by určitou roli mohly hrát "běžné" suroviny, které nám poskytuje příroda, se přesvědčujeme díky vědcům snad každý den. Předmětem zkoumání se tak staly například borůvky, rajčata, olivový olej, zázvor, skořice nebo kurkuma. Nedávno ukázaly v rámci jisté studie slibné výsledky i brusinky.

Brusinky jsou po staletí známým lékem na záněty močových cest. Ale tohle bobulové ovoce v sobě skrývá také látky, které mohou pomáhat při léčbě rakoviny tlustého střeva. Působí totiž přímo na nádor a pomáhají ho zmenšovat.

Vyplývá to z výzkumu na laboratorních zvířatech. Část z nich dostávala výtažek z celých bobulí brusnice brusinky, část jen polyfenoly z brusinek (se známou antikancerogenní účinností) a třetí část výtažek z brusinek bez polyfenolů. První skupina měla ve srovnání s ostatními po dvaceti týdnech asi poloviční počet nádorů tlustého střeva a ty, které ve střevech vznikly, byly menší.

Podle vědců však léčivý účinek mají plody celé, nikoli třeba jen džus, v němž chybějí účinné sloučeniny ze slupky bobulí. A také u myší byly použity velmi vysoké koncentrace výtažků, které odpovídaly šálku brusinek každý den.

Ačkoli se u lidí zřejmě pouhými brusinkami nepodaří vyléčit nádor tlustého střeva, pravidelná konzumace tohoto ovoce by mohla být vhodnou prevencí nádorového onemocnění tračníku a u osob nemocných přispět k úspěšnosti léčby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat