Děti si pamatují rodný jazyk v prvních šesti měsících, i když ho pak už nikdy neslyší

Neurolingvisté z Nizozemska prokázali, že prvních šest měsíců života dítěte je tak zásadních pro vývoj řeči, že i když už později v dospělosti neslyší první jazyk svého života, zafixují si jeho hlasové zvláštnosti na celý život.

Vyplývá to z výzkumu Korejců, kteří byli jako děti adoptováni do Nizozemska a nikdy se korejštinu neučili. Nicméně, i když hovoří plynně nizozemsky a považují tuto řeč za mateřštinu, v mozku mají zafixovány specifické zvukové rysy korejštiny. A jsou schopni se tak díky tomu rychleji naučit perfektní výslovnost.

„Dokázali jsme jako vůbec první, že znalost rodného jazyka zůstává v mozku i u těch dětí, které byly adoptovány ještě jako několikaměsíční kojenci,“ tvrdí autoři výzkumu Anne Cutler z Institutu Maxe Plancka v Nizozemsku a Jiyoun Choi z Univerzity Hanyang v Soulu.

Žvatlám, žvatláš, žvatláme

Bez ohledu na břeč, jakou mluvíme, všichni víme, že na děti bychom měli mluvit už od narození. A co víc, vědci vzali nedávno na milost i dříve tolik zatracované šišlání! Některé studie z minulých let totiž hovořily o tom, že dítě, na které se žvatlá a šišlá, má později problém s výslovností. Ale moderní výzkumy nasvědčují opaku. Dítě, na které matka promlouvá zvláštní šišlavou a žvatlavou formou své mateřštiny, totiž verbálně dospívá rychleji. Jeho mozek se rychleji vyvíjí a ono má lepší jazykové dovednosti.

Žvatláním se totiž dospělý přizpůsobuje dítěti, vyděluje z okolního monotónního světa a získává jeho pozornost. Učení jazyka pak začíná dříve a je rychlejší. Tvrdí to tým profesorky Catherine Laing z Duke University.

Děti se neučí jazyk tak, že by vnímaly jednotlivá slova. Nejprve se učí porozumět rytmice a intonaci. A ta je právě výraznější, když matka začne na dítě šišlat a mluvit zjemnělým způsobem. Dítě vnímá změny mezi vysokými a nízkými tóny hlasu a také hlasitost a důraz jednotlivých hlásek v mateřštině.

Dítě navíc dobře rozpoznává intonaci matky, protože už ve třetím trimestru těhotenství má dost vyvinuté uši na to, aby její hlas v děloze vnímalo. Jenže je v tu chvíli ponořeno v plodové vodě, takže slyší zvláštní zvuky jako člověk ležící ve vaně pod vodou. Nicméně intonace a rytmika, třebaže jednotlivá slova jsou nesrozumitelná, zůstávají zřetelné. Stejně tak dítě v děloze vnímá přízvuky a další specifika jazyka, který používá matka.

Kojenec se také snáze učí slovům, která matka říká na konci věty. Proto je lepší říct: „Vidíš pejska? Je to pejsek?“ Než větu: „Pejsek přišel. Pejsek si chce hrát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat