Pošlete děti k babičce. Pár dní bez nich si v létě zaslouží každý rodič

Znáte to. Jakmile začnou dětem prázdniny, už řešíte, jak skloubit jejich volno se svou prací, dovolenými a možnostmi babiček a dědečků. Většina rodičů pak pojímá dovolenou jako rodinnou záležitost, což je rozhodně dobře, nicméně také oni si zaslouží oddech. Aspoň na pár dní.

K babičkám posíláme děti o prázdninách především proto, abychom mohli chodit do práce a nemuseli své potomky nechávat doma o samotě (nebo složitě řešit hlídání). Co to letos udělat trochu jinak? Dopřejte si pár dní volna jen a jen pro sebe. Bez práce a hlavně bez dětí!

I kdybyste měli nechat děti u babičky o jediný prodloužený víkend navíc (nemusíte si nic vyčítat – ony si vaší nepřítomnosti nejspíš vůbec nevšimnou, však zapátrejte ve své paměti, jak jste si prázdniny u babičky vždy užívali a dodnes na ně s láskou vzpomínáte), stojí to za to. A tak popadněte partnera či partnerku (nebo kamarádku/kamaráda) a odjeďte na pár dní někam od všech starostí. A od dětí. Však vám to prospěje!

Naberete síly

Není třeba si nic nalhávat. I když je role rodiče tím nejkrásnějším, co vás v životě potkalo, je to role velmi namáhavá a vyčerpávající. Všechna ta spousta práce a starostí, nedostatek spánku, času na záliby nebo na péči o tělo a duši… To všechno přispívá k naší únavě. Dokonce i dovolená s dětmi znamená spoustu starostí. Krásných, to jistě, ale snižují efektivitu odpočinku. Ovšem takový prodloužený víkend někde v přírodě nebo malebném penzionku, kam dorazíte bez dětí, to už je něco jiného! Klidně si můžete přispat, lenošit, zapomenout na vaření a úklid nebo donekonečna se opakující zvídavé otázky. Uvidíte, že i po pár dnech se budete cítit osvěžení jako už dávno ne!

V hlavní roli vy

Jakmile vám vstoupí do života děti, na prvním místě stojí jejich zájmy, jejich potřeby. Vy jako rodiče stojíte až za nimi. To je samozřejmě zcela přirozené, ale připomenout si na pár dní, jaké to je, když jste středem pozornosti a péče (své vlastní či vašeho partnera/partnerky) jen vy, to rozhodně stojí za to! Rozmazlujte se a nechejte se rozmazlovat. Navíc je takový „bezdětný pobyt“ i vzpruhou pro partnerský život. Z mámy a táty se najedou zase stane žena a muž, milenka a milenec. Zkrátka romantika je na obzoru!

Společnost dospělých

Především rodiče, kteří zůstávají s dětmi na rodičovské „dovolené“, to znají. Celé dny tráví ve společnosti dětí, vedou konverzace na téma hračky, plínky, papání, zvířátka… Aby ne, když jejich jsou partnery pro rozhovory nemluvňata či batolata. Každou možnost „uniknout“ do světa dospělých pak vítají jako záchranu. Je to i váš případ? Naplánujte oněch pár dní bez dětí ve společnosti dalších dospělých, třeba také rodičů, co se rozhodli vyrazit někam bez potomků. Jistě, nejspíš se stane, že děti a rodina budou hlavními tématy konverzace, ale její úroveň bude přece jen trochu jinde, než když si povídáte s dvouletým capartem.

Nejste v tom sami

Pro spoustu rodičů (hlavně maminek, ale ani tatínkové nejsou výjimkou), je velmi těžké „přenechat“ někomu na pár dní dítě a jet se bavit. Zvláště mají-li ratolesti v předškolním věku. Ale zkuste svou úzkost z odloučení překonat! Pokud dítě svěříte člověku, jemuž můžete důvěřovat (a to babičky většinou jsou), zjistíte, že máte kolem sebe někoho, kdo je připraven vám pomoc a kdo se o vaše potomky postará (skoro) tak dobře jako vy sami.

Mimochodem, po návratu zažijete úžasné shledání – vy i vaše děti se na sebe budete těšit mnohem víc, než když se například shledáváte po dni stráveném v práci a ve školce. A i to je úžasný pocit, který vám zase silně připomene, jak krásné je být rodičem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat