Za odpor k pohybu mohou především učitelé tělocviku

Tělocvikáři jsou pojem, který mnohým lidem nahání hrůzu ještě roky poté, co opustili školu. Důvod? Neschopnost motivovat k pohybu nahrazená léčením vlastních mindráků, pedagogickou nekompetentností a výukou ve stylu vojenského drilu. Výsledek? Odpor k pohybu a epidemie obezity.

Tvrdí to autoři výzkumu z Londýna, podle nichž většina učitelů tělocviku – ale existují samozřejmě skvělé výjimky – neumějí k pohybu motivovat a naopak značnou část populace odradí a traumatizuje na roky dopředu.

Trauma ze školy

Učitelé tělocviku by během své profesní přípravy měli být vzděláváni především v tom, aby dokázali vlídně a pozitivně motivovat k pohybu i ty, kteří nejsou zrovna geneticky předurčeni k posedlosti sportem. Jenže v praxi tomu bývá naopak. Učitelé se po těch, kdo zrovna nemají pro pohyb talent a zapálení, vozí a chuť sportovat v nich pohřbí pod nános traumatu.

Vědci z Middlesex University prokázali, že žáci a studenti, kteří měli otřesné tělocvikáře, z nichž měli trauma, mají ještě dlouho v dospělosti špatný vztah k pohybu a častěji trpí obezitou. Naopak jedinci, kteří měli výborného tělocvikáře zapáleného pro pozitivní motivaci k pohybu, sportují rádi v dospělosti, i když zrovna talent pro tento obor nemají.

„Otřesné a traumatizující zážitky z hodin tělocviku prokazatelně souvisejí s určitým chováním v dospělosti. Tito lidé si volí častěji sedavé povolání a koníčky a mají strach z pohybu,“ tvrdí doktorka Anne Elliott z Londýna.

Důležitá motivace

Tělocvikáři nezřídka podporují v pohybu jen ty žáky a studenty, kteří mají přirozeně ke sportu pozitivní vztah a jsou navíc pro něj talentovaní. Naopak jedince, kteří nikdy v atletických disciplínách dobří nebudou, často zesměšňují a podceňují.

Přitom i v nich můžou pozitivním přístupem vyvolat lásku ke zdravému pohybu, která je pro zdravý život nezbytná. Ne každý člověk může být sportovec, ale naprosto každý se může aktivně a rád pohybovat. Učitel v něm však nesmí radost z pohybu zabít, když je dítětem a dospívá.

„Fyzické cvičení je dobré pro fyzické i psychické zdraví. Je nezbytné jako prevence chronických onemocnění a smrtelných chorob, které působí velké zdravotní potíže populaci celého světa,“ dodává doktorka Elliott.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat