Přiveďte děti ke čtení. Otevře se jim nový svět a budou chytřejší

25.09.2017 | Děti a rodina

Většina odborníků má jasno. Děti a knihy by měly patřit k sobě. A lásku ke knihám plným příběhů či obrázků bychom měli ve svých potomcích podňecovat od útlého dětství. Proč? Malí milovníci knih mají větší slovní zásobu, jsou kreativnější a lépe rozumějí okolnímu světu. To už stojí za to, aby se i z vašeho dítka stal malý čtenář, co myslíte?

Jak v dětech podnítit zájem o knihy?

Každodenní rituál

I kdybyste mohli ze svého nabitého programu „urvat“ pouhých 10 minut, stojí to za to. Ideální je předčítání před spaním (minimálně je to mnohem lepší alternativa než nechat dítko usnout u televize – už jen proto, že bude usínat ve vaší přítomnosti).

Je to na něm

Tip redakce

Baví vašeho potomka fotbal? A zajímá ho, které góly, události, kluby či kteří fotbalisti udělali díru do světa, že se zapsali do historie a mluví se o nich dodnes? Tak právě pro něho je určený komiks 33 fotbalový nej!
Malí kluci moc nečtou, ale přitom se zajímají o vše s fotbalem spojené. I proto se autoři knihy rozhodli pro komiksovou formu.
Literárním autorem komiksu je fotbalový novinář Jan Palička, výtvarně knihu zpracoval Bohouš Fencl.
Vydalo nakladatelství Fragment.

Zapojte své dítko do výběru knihy na čtení. Taková návštěva knihovny pro něj může být velkým zážitkem! Navíc knihu, kterou si samo vybralo, bude chtít spíše přečíst.

Když mluví obrázky

Nechejte dítě prohlédnout ilustrace v knize! Pomohou mu představit si čtený příběh, navíc podpoří i jeho kreativitu. Mimochodem, spousta rodičů dělá tu chybu, že nepovažuje komiksy za „opravdovou knihu“. Ale to je škoda! I kreslené postavičky a text v bublinách patří do dětského světa a řada komiksů je považována za literární klasiku.

Co jsme přečetli?

Mluvte s dítětem o tom, co jste právě přečetli, nechejte jej zeptat se vás na všechno, co mu nebylo jasné. Příběh ho nepřestane bavit, když mu bude opravdu rozumět.

Nejsou jen pohádky

Některé děti milují klasické pohádky, jiné disneyovky, někoho zaujme třeba deníková forma nebo skutečný příběh, někoho zas fantasy. Snažte se proto žánry co nejvíce střídat, abyste dítěti ukázali, že knihy mu mohou nabídnout jakýkoli příběh!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat