Už roční děti dokážou správně pochopit emoce dospělých lidí

Vědci z Massachusetts tvrdí, že už roční děti jsou schopné přesně nejen rozlišovat, ale především chápat emoce druhých. To je přitom schopnost, která byla v minulosti přisuzována dětem podstatně starším. Ale naznačuje, že evoluce tuhle schopnost v člověku cepuje od narození především kvůli schopnosti přežít a vyvíjet se v sociálně velmi složitých skupinách.

„Tento experimentální výzkum dokazuje, že roční děti dokážou nejen rozlišit mezi různými emocemi, ale také vyřešit, co tyto emoce vyvolává,“ tvrdí autoři z Massachusetts Institute of Technology.

U dospělých je chápání emocí velmi pokročilé a dokážou rozlišovat mezi různými kombinacemi emočních stavů. Ale kdy se začíná emoční inteligence rozvíjet a jak rychle se to děje, se ví zatím málo.

V experimentu psycholožky Yang Wu jsou roční děti přesné v určování emocí v pětadevadesáti procentech případů.

„Tyto objevy mohou mít význam pro výzkum neurálních a výpočetních základů chápání emocí,“ dodala Wu.

Smutek? Jen tak neodejde...

O pochopení emocí se ostatně snaží řada vědeckých týmů. Ten z belgické Lovaně se nedávno zaměřil na délku trávní jednotlivých emocí. A přišel se zajímavými poznatky. Zatímco takové nadšení trvá v průměru 6 hodin, smutek se nás drží ař dvacetkrát déle!

Délku emocí vysvětluje především to, s jakou událostí v životě souvisejí. Rozchod či smrt milované osoby mají zhoubný vliv na lidskou psychiku dlouhodobě, proto je emoce zvaná smutek tak dlouhotrvající.

Philippe Verduyn a Saskia Lavrijsenová z Lovaňské univerzity testovali délku sedmadvaceti emocí u více než dvou set studentů. Zatímco zbavit se smutku zabralo lidem v průměru pět dní, zbavit se emoce znechucení či ostudy jen půl hodiny.

Délku emocí ovlivňuje především to, co je spouští. Proto je smutek dlouhodobou emocí, protože souvisí se zásadní životní událostí – tragédií, nehodou, smrtí, rozchodem apod. Naopak krátkodobé emoce se vztahují k událostem bezvýznamným. A i když mohou být intenzivnější, jsou velmi krátkodobé.

Délka trvání může rozlišit jinak velmi podobné emoce, takže pocit provinění a pocit hanby jsou odlišeny právě délkou. První je mnohem delší než druhá emoce. Stejně tak úzkost je dlouhodobější emocí než strach.

„Hloubání je hlavní určující podmínkou, proč některé emoce trvají déle než jiné. Emoce související s velkou mírou přemítání a hloubání jsou nejdelší,“ tvrdí autoři z Lovaně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat