Ženy žijící v blízkosti matky či tchyně zplodí méně dětí

Teorie o pomoci matky či tchyně při výchově dětí jako podpoře plození potomků jsou liché. Rakouští vědci analýzou života dvou a půl milionu žen prokázali, že naopak čím dále žena žije od své matky či tchyně, tím více zplodí dětí.

„Naše data tedy podchycují nižší plodnost v případě přítomnosti jakékoli matky rodičů ve společné domácnosti. Je to velmi zajímavé, protože by se očekávalo, že obě matky budou mít jakýsi biologický zájem na vyšším počtu vnoučat,“ uvádějí autoři z Vídeňské univerzity.

Vědci z Rakouska tvrdí, že za fenoménem stojí reprodukční soutěž žen. Když totiž matky žijí v těsné blízkosti dcer či snach, bývají mladší. Chovají se tak, vypadají tak a cítí se tak. To vše vede k soutěži a snižuje plodivost mladších příslušnic domácnosti.

Analýza se opírá o 2,5 milionu vdaných žen ve věku patnáct až čtyřiatřicet let ze čtrnácti různých zemí celého světa. Zastoupeny byly kultury západní, z Blízkého východu i rozvojových zemí. A do analýzy byly zahrnuty také ostatní socio-ekonomické faktory, které počet potomků v manželství ovlivňují.

(Ne)oblíbená snacha

O vztazích mezi snachami a tchyněmi se občas tradují úpné hrůzostrašné legendy. Jenže ony občas nejsou tak docela od pravdy. Ačkoli spousta žen má s maminkou svého partnera skvělý vztah, mnohé z nás takové štěstí nepotkalo. Občas nám dá dokonce tchyně svůj postoj k nám pořádně znát. Jak spolehlivě poznat, že nepatříte k jejím oblíbeným členům rodiny?

Úplně vás ignoruje

Nezvedá vám telefony, neodpovídá na otázky, chová se, jako byste vůbec nebyla v místnosti. Tedy do té doby, než se po vašem boku objeví váš muž – to najednou švitoří jako vaše nejlepší kamarádka a pro zmeškané hovory má roztomilou a naprosto uvěřitelnou výmluvu („promiň, Janičko, to víš, měla jsem mobil v kabelce a večer jsem ti pak už nechtěla volat, abych tě třeba nevzbudila“). Takže to vypadá, že je všechno v pořádku. A dokonce tomu zezačátku budete sama věřit.

Nic, co uděláte, není dost dobré

Kritizuje všechno. A často velmi rafinovaně, aniž by hned řekla, co děláte špatně. Prostě vám „dobrácky“ radí jako méně zkušené ženě. A její kritika se týká všeho. Toho, jak vaříte („hm, no to já vždycky ještě přidávala hřebíček, Tomáš je na to tak zvyklý“), jak vychováváte děti („no nevím, Lucie, jestli bys měla malému takové knihy kupovat“), jak vedete domácnost („to my jsme dělali vždycky velký úklid i na jaře“), jak vycházíte s manželem („a ty Tomášovi neděláš teplé večeře, no to by mi jeho otec nikdy neodpustil“).

Stěžuje si na vás vašemu manželovi

To už není nenápadný náznak, to je jasná ukázka toho, že nejste na jejím seznamu nejoblíbenějších lidí. Spousta tchyní se dokonce neštítí ani pomluv a očerňování snach před svými syny. A tato taktika bohužel prověřila pevnost (případně nepevnost) nejednoho manželství...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat