Polovina mužů a žen se v rodičovství začne cítit nebývale osaměle

Rodičovství je často popisováno jako záruka toho, že člověk neumře v osamění. V ideálním případě se o něj totiž postarají jeho děti. Jenže to je ideál, který se s realitou nekryje ani v nejmenším. A co víc, příchod potomka do vztahu je větší psychickou zátěží než přínosem. Polovina mužů a žen, kteří se stanou rodiči, se první měsíce a roky po porodu cítí nebývale osaměle a odříznutí od života.

Vyplývá to z průzkumu u dvou tisíc rodičů. Příchod potomka na svět a povinnosti spjaté s jeho výchovou a péčí o něj totiž znamenají narušení vztahů a vazeb se starými přáteli, kolegy, rodinnými příslušníky a dalšími.

Také zhoršené finanční podmínky a neustálá péče o novorozeně vedou k pocitu osamění a vyloučení.

Osmašedesát procent rodičů pocítí odstřižení od přátel a rodiny, když do vztahu přijde první dítě. Dvaapadesát procent dotázaných průzkumu Action For Children přiznalo, že rodičovství jim z mnoha zkušeností přineslo také první zážitek se skutečným pocitem osamění.

„Výsledky této studie nám připomínají, že přechod k rodičovství může být těžký a trocha vlídnosti od okolí může dokázat velké divy,“ uvedla jedna ze spoluautorek průzkumu Justine Roberts ze společnosti Mumsnet.

Co se to se mnou děje?

Aby toho nebylo málo, spousta maminek má po narození miminka a po dobu rodičovské dovolené pocit, že jim nejspíš měkne mozek. Nebojte, jednak je to nesmysl (váš mozek je v pořádku, jen se teď zcela soustředí na mateřství a děťátko) a jednak se to stává snad každé novopečené mamince. A jak se taková změna projevuje?

Kam jsem jen dala klíče

A to jste je teď měla v ruce! Tak znovu – botník, kabelka, zámek, kuchyňská linka, kočárek, kabelka, podlaha, umyvadlo v koupelně, kabelka, držák toaletního papíru, dětská postýlka... Prostě se kouknete všude a nikde nejsou! Nakonec zjistíte, že jste je celou dobu držela v ruce.

Proč jsem sem šla?

Otevřete spižírnu a několik minut se marně snažíte vzpomenout, pro co jste do ní vlastně šla. Krupička? Rýže? Ovesné vločky? Nakonec se vše vysvětlí – původně jste šla do ložnice pro čistou plínu...

Kulinářské umění

Překonala jste se a zadělala na koláč. Je vám ovšem divné, že ještě nevoní po celém bytě, a tak se jdete podívat, v čem je chyba. V nezapnuté troubě...

Jak se jmenuješ?

Občas si prostě pletete jména. Manželovi říkáte Lucinko, Lucce Tomášku, a jak se jmenuje Tomáš, to vám prostě vypadlo (vždyť je nejmladší). A nejhorší je to se jménem vlastním. Vždyť pro své okolí jste už nějakou dobu „Lucinčina maminka“, „maminka od Tomíka“ apod. Manžel vám navíc říká „miláčku“. A pak se v tom vyznejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat