Porodit ve dvaceti, nebo třiceti? Vědci odhalují, jaký je nejlepší věk pro mateřství

Kristova léta máte za sebou, ale první potomek stále nikde. Vadí to něčemu? Vlastně vůbec ne. Ideální čas na dítě totiž podle odborníků přichází s úderem pětatřicítky. Jak s tím souvisí duševní zdraví a vaše psychická odolnost?

Přivést na svět první dítě až někdy po třicítce? Tak před dvaceti lety by si na vás kvůli takovému „nápadu“ zděšeně ukazovali prstem, protože v tomhle věku už většina žen měla několikrát „odroděno“. Jenže doba se mění. Moderní vědecké poznatky ukazují, že kdo si na mateřství trpělivě počká, ten to vyhraje na celé čáře. Proč?

Spěchat pomalu? To se vyplácí

Američtí výzkumníci působící na Univerzitě Jižní Karolína přišli se zajímavým zjištěním. Závěry jejich studie naznačují, že porod po dosažení 35 let prodlužuje očekávanou délku života, a navíc zlepšuje duševní schopnosti matky. Jak k takovému odvážnému tvrzení vědci došli? Oslovili celkem 830 postmenopauzálních žen a podrobili je důkladným psychologickým testům. Při závěrečné analýze dat vyšlo najevo, že ty, které porodní sál navštívily v pětatřiceti letech, vykazují lepší paměť, slovní dovednosti a mají rychlejší uvažování.

Odborníci si to vysvětlují nárůstem hormonů v těhotenství, zejména tedy estrogenu a progesteronu, což má příznivý vliv na celkovou chemii i funkce mozku. Dle názoru zmíněných specialistů přináší početí v pozdějším věku nesporné výhody pro zachování budoucího duševního zdraví. Ovšem důvodů, proč je shánění kočárku až pět let před dosažením čtyřicítky vlastně ideální, existuje víc.

Životní zkušenosti a menší stres

Starší“ zástupkyně něžného pohlaví jsou podle expertů oproti mladším ročníkům odolnější vůči stresu, proto samotný porod daleko lépe zvládají. Také bývají finančně zajištěné a psychicky lépe připravené na zodpovědnost, která s mateřstvím přichází. Umějí také dobře zorganizovat veškeré povinnosti a plánování jim nedělá sebemenší potíže.

Nelze jim prý vytknout ani to, že přijímají bez námitek všechna lékařská doporučení, která snižují pravděpodobnost komplikací během těhotenství. Jinými slovy – neriskují a poslouchají dobře mířené rady, čímž chrání nejen své zdraví, ale i zdraví plodu. Tak takový je názor vědců, kteří jako ideální věk na dítě doporučují pětatřicítku. Vezmete si to k srdci?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat