Jedlá soda usnadní až pětinu porodů, které by končily císařským řezem

Vědci ze Švédska a Stockholmu tvrdí, že ženy před porodem by měly vypít sklenici jedlé sody. Hydrogenuhličitan sodný totiž neutralizuje kyseliny v děloze a usnadní vaginální porod. Vyplývá to z experimentálního výzkumu, podle jehož výsledků by mohlo až dvacet porodů ze sta skončit přirozeně, kdyby matka dostala právě sodu.

Vědci z Karolinska Institutet ve Švédsku podávali jedlou sodu polovině matek, které měly těžký porod. Zbývající sloužily jako kontrolní skupina.

Ve skupině žen, které na počátku těžkého a pomalého porodu vypily sklenici jedlé sody, bylo o dvacet procent více přirozených porodů (versus císařské řezy) než ve skupině, která byla ponechána svému osudu.

„Jedlou sodu si můžete běžně koupit jako přípravek na neutralizaci žaludečních šťáv. Je to opravdu velmi laciné. Když máte kocovinu, také vám také uleví,“ uvedla profesorka Susan Wrayová z University of Liverpool, která podávání sody na počátku porodu doporučuje.

Podle ní jedlá soda neutralizuje kyseliny v děloze a usnadňuje průchod plodu vaginou.

Císařský řez jako spouštěč obezity?

Císařský řez je v mnoha případech nutný a život zachraňující zákrok (a to jak pro rodičku, tak i pro miminko). Jenže v poslední době odborníci upozorňují, že stoupá i počet těchto operací, protože si je žena přeje. A to podle lékařů neprospívá ani jí, ani děťátku. Jak varovali vědci z Harvardovy univerzity, císařský řez mimo jiné přispívá k epidemii obezity. Během přirozeného porodu se totiž dítě nakazí řadou bakterií, které působí příznivě na jeho zdraví.

Děti přivedené na svět císařským řezem trpí obezitou o patnáct procent více v době, kdy dosahují puberty. Přitom obezita v období puberty často přetrvává do dospělosti.

Ačkoli jsou císařské řezy mnohdy nevyhnutelné, některé matky je dnes volí dopředu, i když by mohly porodit přirozeně. Vystavují tím ale svého potomka – a také sebe – horší zdravotní kondici. V několika studiích z minulosti bylo prokázáno, že ženy po císařském řezu trpí častěji některými typy rakoviny.

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že při průchodu pohlavními cestami se dítě nakazí bakteriemi matčina těla. Tento evoluční mechanismus mu zajistí zdravou střevní mikroflóru, která pak přispívá k normální postavě a dobré kondici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat