Selfie fotky škodí psychice teenagerů víc než šikana

Puberta je období velmi náročné pro psychiku dospívajícího. Ten má většinou značný problém pochopit, kým je, a přijmout se či mít se rád takový, jaký je. Srovnávání s vrstevníky působí značný psychologický stres, který je dnes umocněn sociálními sítěmi a kulturou selfie neboli autoportrétů. Vyhnout se totiž neustálé masáži dokonalých snímků některých vrstevníků je nemožné.

 A selfie podle psychologů z Birminghamu představují větší problém než šikana.

Negativní postoj k vlastnímu tělu

„Mladí lidé tvrdí, že selfie snímky vytvářené vrstevníky stejného věku můžou představovat příliš silný vrstevnický tlak,“ uvádějí autoři z University of Birmingham.

Podle jejich průzkumů se dospívající neustále srovnávají a většina si vytváří negativní postoj k vlastnímu tělu, protože většina módní trendy nesplňuje. Tím dnešním je takzvaně štíhle plná (slim thick), kdy má dívka velmi útlý pas, ale poměrně objemné boky a pozadí.

Horší než fotky celebrit

„Jedním z problémů v této studii jsou právě slefie snímky, protože jejich autory jsou jiní mladí lidé, což zvyšuje tlak vrstevníků, který zažívaly i generace předchozí. Lidé si myslí, že nejvíce na mladé působí fotky slavných, ale větší vliv na vnímání vlastního těla mají snímky vrstevníků,“ tvrdí doktorka Victoria Goodyear.

Pomoci zřejmě může výchova a vhodná diskuze s dospělými, zvláště rodiči. „Ne všechny děti totiž tomu podle našich výzkumů podléhají,“ dodává Goodyear s tím, že ačkoli je šikana také velmi zhoubná a je třeba s ní bojovat, vrstevnický tlak prostřednictvím selfie snímků představuje větší problém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat