Kouření během těhotenství. Co všechno hrozí nenarozenému dítěti

Pro „trochu“ nikotinu a dehtu se přece svět nezboří. Nebo ano? A třeba taková sklenička k tomu, to přece v těhotenství nemůže uškodit! Co je na tom pravdy a jakým rizikům je vystaveno nenarozené dítě?

Údaje vycházející z pěti průzkumů provedených ve Spojených státech odhalují, že se obecně v posledních letech podstatně zvýšil počet těhotných žen, které kouří. Kouření však představuje zvýšené riziko pro matku i dítě. V podstatě brání ve vývoji plodu a vede k řadě fyzických, duševních i emočních komplikací.

Typ rodičovské zodpovědnosti

Nenarozené dítě je vystavováno potenciálně nebezpečným chemikáliím, jako je dehet, nikotin a oxid uhelnatý. V podstatě expozice asi 4 000 různých typů chemických látek je v rozporu se zdravým těhotenstvím, o tom není pochyb. Kouření během těhotenství kromě jiného poškozuje i plíce. A o čem dalším se ve vědeckých kruzích vedou debaty?

Faktory, které nejdřív nejsou zřejmé

Těhotná nastávající matka s cigaretou zadělává na poruchy učení svého dítěte, poruchy chování a hyperaktivitu či poškození mozku miminka. Pokud si k nějaké té cigaretce dopřeje i alkohol, může se setkat s vaginálním krvácením či odloučením placenty. Zároveň se udává, že se ženám (alkoholičkám a kuřačkám) častěji rodí děti s rozštěpem rtu, nízkou porodní hmotností a někdy přímo katastrofální podváhou.

Mějte přitom na paměti, že předčasně narozené děti a děti s nízkou porodní hmotností čelí vyššímu riziku vážných zdravotních problémů, které mohou zahrnovat celoživotní postižení, jako je mentální retardace nebo mozková obrna – v horších případech i úmrtí.

Zdravé těhotenství a kouření

Někdy, když lidé mluví o kouření během těhotenství, zapomínají, že i to pasivní není pro ještě nenarozené dítě dobré. Podle lékařů se pouhé vdechování kouře od jiných podepisuje na pomalém růstu a vývoji plic plodu. Zároveň hrozí astma, infekce ucha, respirační příznaky či bronchitida. Ještě pořád si říkáte, že vás ani nikoho jiného trochu cigaretového kouře nemůže ohrozit?

Opak je pravdou, bohužel, mnohé těhotné ženy si alkohol nebo kouření obhajují slovy, že se přece nějak musí vypořádat se vším tím stresem okolo! Konec legrace. Bylo přesvědčivě prokázáno, že existuje více praktických a zdravých způsobů, jak něčeho takového dosáhnout. V hlavní roli přitom hraje cvičení! Prý se jedná o jeden z nejlepších způsobů, jak se vyrovnat se zdravotními obtížemi, nelichotivými psychickými stavy a koneckonců i závislostí na cigaretách. Začít se přitom může svižnějšími procházkami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat