Nesmrtelné jarmilky: Velký návrat legendy do škol

Některé věci jsou prostě nesmrtelné. Pamatujete si ještě na cvičební úbor, který měli před více jak 20 lety všechny dívky i chlapci při hodinách tělocviku? Jeho součástí byly bílé cvičky, jinak tzv. jarmilky. Po nástupu sportovních značek se z tělocvičen vytratily, ale jak vidno, ne na dlouho.

Tradiční česká obuvnická firma se rozhodla tento fenomén oživit, protože cvičky a Baťa k sobě neodmyslitelně patří už od začátku 20. století, jen měly tenkrát trochu jinou podobu.

Na rozdíl od let minulých jsou dnes jarmilky k dostání ve více barvách. Malé holčičky si určitě zamilují jednobarevné červené, žluté či s květinovým potiskem a kluci třeba maskáčové.

Jarmilky – Kdy vznikly a jak se jim jinak říká?


Cvičky, někdy též zvané „spartakiádky“ se téměř beze změn vyrábějí už více než 40 let. Původně byly navrženy a vyrobeny pro československou spartakiádu 1965. Jejich výroba začala na Slovensku již o rok dříve, později je vyráběly i jiné podniky, například Snaha Jihlava.Jedním z nejzajímavějších prvků na nesmrtelných plátěných cvičkách s typickou gumou přes nárt je jejich samotný název. „Jarmila“ byl totiž výrobní název spartakiádního kroje, jehož byly nedílnou součástí.


Foto zleva, vše Baťa: Cvičky červené a žluté, 129 Kč // Cvičky se srdíčky, 129 Kč // Cvičky s vzorem, 149 Kč

Proč byly jarmily tak oblíbené?

Důvodů bylo hned několik. Jedním z těch hlavních byla jistě cena. V 70.–80. letech stály dětské jarmily asi 17,50 Kčs a dámské 21 Kčs, zatímco klasické tenisky stály 30–40 Kčs. Velmi praktické byly pro malé školáky, kteří se nemuseli trápit s tkaničkami, a ukázalo se, že mají i umělecký potenciál, o kterém výrobci pravděpodobně vůbec nevěděli. Někteří, především dospívající majitelé jarmilek, zdobili původně bílou látku nejrůznějšími kresbami, nápisy či názvy hudebních skupin. Každý tak mohl popustit uzdu své fantazii a „navrhnout“ si svůj design.

 


Foto zleva, vše Baťa: Cvičky se vzorem, 129 Kč // Cvičky červené a bílé, 129 Kč


Jarmilky byly k vidění všude. Jejich hlavním údělem byly jednoznačně hodiny tělesné výchovy, ale údajně se používaly také k lezení na umělé stěně, tanečním tréninkům, bývaly součástí různých krojů, například v pěveckých souborech. Nosily se také jako domácí i venkovní letní obuv či jako obuv do vody, kdy chránily nohu proti ostrým kamenům.

Jarmilky si bezpochyby zaslouží obdiv, jelikož se dožily úctyhodného věku. Za dobu své existence prošly slušnou kariéru. Z obchodního hlediska zaznamenaly obrovský úspěch, a dokonce překročily i hranice tehdejšího Československa a expandovaly do Polska. Lidé si na ně pamatují, s úsměvem vzpomínají a hlavně je opět s nadšením kupují.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat