Škola hrou. Rozšiřujte dětem znalosti i doma, aniž by to poznaly

23.03.2018 | Děti a rodina

Znáte to sami – z nudného školení, při kterém skoro usínáte, vám nejvíc utkví v paměti puntíkovaná kravata přednášejícího, ale co říkal, si už za pár hodin nevybavíte. S dětmi je to podobné – sedět hodinu doma na židli a biflovat počty nebo písmenka, vydrží jen ti nejukázněnější jedinci – a i ti jenom někdy. Navíc to nemívá žádoucí efekt.

Mnohem lépe funguje, jak ostatně tvrdil už Jan Ámos Komenský, propojit učení s hrou. „Možností je spousta, jen je třeba postupovat nenápadně, aby děti naši „lest“ neprohlédly. Pokud se vám ale podaří je zaujmout a nadchnout pro hru, ani je nenapadne, že se vlastně učí,“ radí Štěpánka Štrougalová dětského klubu.

A co můžete v pohodlí domova vyzkoušet, aby se děti něco naučily, ale ani si toho vlastně nevšimly?

Zábavná matematika

Zkuste propojit počty s kreslením. Namalujte kornoutky na zmrzlinu a nechte děti domalovávat a počítat kopečky. Kolik kopečků sní brácha? Kolik dáme tátovi? Podobně se osvědčil i vláček. Využít můžete i obrázková razítka. Děti razítkování milují. Nechte je místo psaní čísel natisknout třeba 3 medvídky + 2 medvídky a pak tolik medvídků, kolik je výsledek.

Zahrát si můžete také na obchod. Vyrobte s dětmi papírové peníze a vžijte se do role zákazníka. Vaše dítě si bude jako prodavač připadat důležitě a je jedno, zda vám bude „prodávat“ hračky, nebo zeleninu.

Skvělým pomocníkem jsou také staré dobré kostky. Jednoduchá hra, která děti zabaví, kdykoli budou mít dlouhou chvíli. Házení a sčítání se hodí i do malého prostoru. Stejně tak „Člověče, nezlob se“ je pro procvičování počtů ideální.

Využít ostatně můžete i servírování. Požádejte dítě, aby dalo na talíře počty knedlíků podle přání strávníků, anebo kolečka okurky, rajčátka atd.

Píšeme a čteme

Zkuste domů pořídit tabuli. Třeba tu nalepovací na lednici. Během přípravy večeře na ni můžete psát dětem příklady (i když tady se o nějaké nenápadnosti moc mluvit nedá). Anebo je nechte napsat, co je třeba dokoupit.

Oblíbená hra Scrabble je skvělá k procvičování jednoduchých slov. Nebo dejte dítěti pro začátek první a poslední písmeno, aby se dovtípilo, jaké má přiřadit písmenko (P-S, L-S, pes, les…).

Jde to ale i venku, třeba při procházkách, výletech, nebo jen cestách na nákup či do školy. Nechte si od dětí předčítat názvy obchodů, ulic, texty na reklamních billboardech či SPZ projíždějících automobilů.

Využít můžete i jídelní lístek. Při čekání u stolu v restauraci vybídněte děti, ať vám přečtou na jídelním lístku třeba všechna jídla, v jejichž názvech se vyskytuje písmeno „r“.

Příroda jako třída

A když už jsme zmínili venkovní aktivity, v přírodě je nenápadných příležitostí k učení se spousta. Nechejte děti například sesbírat kaštany, žaludy a další plody. Poté je budou skládat na hromádky a počítat, kolik jich už mají.

Zkusit můžete i házení na cíl. Nechte děti posbírat šišky, kamínky nebo udělat sněhové koule a pak spočítat, kolik z hodů bylo úspěšných.

Máte doma křídy a před domem cestu či nepříliš frekventovaný chodník? Na hladký asfalt se krásně maluje. Při procházce nechte děti malovat na cestičku písmena nebo číslice.

Zkombinovat s pohybem navíc můžete i počty. Při procházce v přírodě nechte děti závodit a při tom počítat, které udělá rychleji stanovený počet dřepů, skoků přes pařez, kolikrát oběhne strom atd.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat