Extrémní nevolnost na začátku těhotenství ovlivňují dva geny

Američtí genetikové už vědí, proč některé ženy doslova ochromí nevolnost na počátku těhotenství. Tzv. hyperemesis gravidarum vyvolávají dva geny, které má žena ve své DNA. Tyto řídí jak vývoj placenty v děloze, tak hrají klíčovou roli v řízení chuti. Majitelka však několik dní leží s těžkými nevolnostmi a zvrací několikrát denně.

Určité alely genů známých pod zkratkou GDF15 a IGFBP7 jsou viníky vzniku hyperemesis gravidarum.

„Vlastnictví těchto variant DNA, které jsme objevili, zvyšuje riziko hyperemesis gravidarum. Tyto varianty jsou ale poměrně běžné, takže některé ženy mající tyto geny nemusejí mít potíže, ale některé ženy s potížemi nemusejí mít tyto varianty genu,“ tvrdí doktorka Marlena Fejzo z University of California.

Asi dvě procenta žen trpí extrémní nevolností na počátku těhotenství. Slavnou představitelkou je vévodkyně z Cambridge, manželka britského prince Williama. Ta byla kvůli hyperemesis gravidarum hospitalizována.

Co pomůže?

Ona ovšem i zcela běžná, nikoli extrémní, těhotenská nevolnost dokáže pořádně potrápit. Co na ni zabírá? Občas není od věci poradit se staršími a zkušenějšími ženami. Jaké recepty na „ranní“ nevolnost měly naše babičky?

Je to paradox – dělá se vám špatně od žaludku, část dne strávíte s hlavou nad záchodovou mísou, ale přesto je nutné, abyste něco snědla. Nejlépe to, na co máte (alespoň v koutku duše) chuť. Po takovém pokrmu je totiž pravděpodobnost, že se vám udělá zle, o něco nižší. Jakmile bude žaludek trochu plný, nebude tak zlobit. Proto je důležité jíst pravidelně.

Také pitný režim je v těhotenství klíčový – zvláště pokud zvracíte a vaše tělo ztrácí tekutiny. Jenže i nápoje mohou k nevolnostem přispívat, respektive jejich teplota. Dráždit mohou jak nápoje chlazené, tak i horké. Zkuste proto vypozorovat, který nedělá dobře vám, a vyhýbejte se mu. Odepřít byste si měla sycené nápoje, které mohou dráždit.

Spoustě těhotných pomáhá zázvor, který – i podle řady vědeckých studií – s nevolnostmi účinně bojuje. Vyplatí se proto mít ho neustále po ruce – třeba v podobě sušenek, bonbonů, lízátka, ale i vlažného čaje. Kdykoli ucítíte, že se blíží nevolnost, zažeňte ji právě zázvorem. Pokud nejste milovnicí zázvoru nebo patříte k ženám, u nichž tahle zázračná bylina nefunguje, zkuste sáhnout po citronu. Jeho vůně totiž rovněž působí jako zbraň proti nevolnosti, navíc odpadá nutnost v té největší atace nevolnosti něco pozřít. Když už vám bude o něco lépe, můžete zkusit pár kapek na jazyk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat