Potraviny, ze kterých během těhotenství čerpat vitamin K

Správná výživa je důležitá v každém případě, a pokud pod srdcem nosíte svého vytouženého potomka, platí to dvojnásobně. Jak jste na tom s vitaminem K, jehož nedostatek ohrožuje zdravý vývoj plodu?

Vitamin K je potřebný pro činnost jater a správnou srážlivost krve. Zamezuje ovšem i řídnutí kostí, působí preventivně proti vzniku rakoviny a podporuje kardiovaskulární systém. Je o něm rovněž známo, že snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu. Pokud jste v radostném očekávání, měla byste mu věnovat pozornost o to větší. Z jakých důvodů?

V sázce je zdraví plodu i rychlejší rekonvalescence

„Káčko“ totiž napomáhá léčení a hojení ran, což oceníte zejména po porodu. Odborníci ovšem poukazují i na to, že zabraňuje vzniku cholestázy. Příčinou tohoto onemocnění jsou zřejmě těhotenské hormony, které ovlivňují činnost jater a žlučníku, přičemž způsobují poruchy produkce a toku žlučových kyselin (ty jsou potřebné hlavně pro trávení tuků). Žlučové kyseliny se při cholestáze dostávají v nadměrném množství do krevního oběhu matky – to představuje ohrožení pro správný vývoj plodu. Jak vidno, příjem této důležité živiny skutečně není radno podceňovat. Z jakých potravinových zdrojů ji můžete pohodlně čerpat?

Špenát, podceňovaný zelenáč

Ke konzumaci špenátu nabádal už svalnatý hrdina Pepek námořník, a to zhruba od 30. let minulého století, kdy se poprvé objevil na filmovém plátně. Tato oblíbená postava dětí moc dobře věděla, proč je tato listová zelenina tolik prospěšná! Tušíte to ale i vy? Kromě vysokého podílu vitaminu K nabízí také menší riziko šerosleposti a zajištění bezproblémového fungování štítné žlázy.

Dopřávejte si i jogurty

Nepostradatelné „káčko“ načerpáte také z jogurtů, tudíž na ně v obchodě určitě nezapomínejte. Pokud si domů navíc přinesete takové, jež obsahují živé probiotické kultury, hodně prospějete i svému trávení. To má v období gravidity poněkud ztížené podmínky, proč mu tedy nepodat pomocnou ruku?

Avokádo, trocha exotiky

Avokádo možná na první pohled vypadá zcela nezajímavě, ovšem v jeho nitru se schovávají samé lepší věci. Za zmínku jistě stojí neskromné množství vitaminů skupiny B, dále C, E a K. Exotický drahokam vám rovněž zprostředkuje poctivou dávku minerálů, jmenovitě se jedná o draslík, železo, vápník, hořčík, mangan, sodík, zinek a železo. No není tohle lahodný „mulťák“ k pohledání?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat