Máme doma ekzematika. Jak mu ulevit?

26.09.2018 | Děti a rodina

Ekzém neboli atopická dermatitida trápí spoustu dětí. Ačkoli mnohé z této lapálie šťastně vyrostou, pro řadu z nich vede k uzdravení poměrně dlouhá cesta. A pro vás ostatně také. Jak malému ekzematikovi pomoci?

Je jasné, že v první řadě přichází za řadu účinná léčba, kterou vám poradí lékař. Nicméně to neznamená, že budete jen tak sedět s rukama v klíně a čekat, až nejrůznější mazání z lékárny zaberou. Porozhlédněte se také doma, zda nemůžete svému dítku s ekzémem pomoci k rychlejšímu uzdravení!

Mažu, mažeš, mažeme

Ačkoli máte mast či krém na ekzém od lékaře, jistě vám dermatolog také doporučil pokožku vašeho děťátka pravidelně promazávat. Čím? Možná máte pomocníka ve spíži!  Například kokosový olej je totiž skvělý na vaření, ale stejně dobře funguje i co se týká péče o pleť.

Nejčastější příčinou ekzémů je suchá kůže. Kokosový olej je výborný zvlhčovač s antibakteriálními a protizánětlivými účinky, což se lidem s dermatitidou náramně hodí,“ říká ředitel newyorské dermatologické kliniky Jeremy Fenton.

Není vzduch jako vzduch

Pokud je klima u vás doma podobné Sahaře, kůže (vašeho malého ekzematika, ale i ta vaše) to odskáče dvojnásobně. Zvažte investici do zvlhčovače vzduchu, budete nejen dýchat zdravěji, ale minimalizujete i potíže spojené s ekzémem. Naše maminky a babičky, jež zvlhčovače neznaly, alespoň věšely po bytě a na topení mokré ručníky, ze kterých se uvolňovala blahodárná vlhkost. Tak proč to nezkusit?

Co bylo ke svačině

Velmi často mohou ekzém u dítěte zhoršovat i určité typy potravin. Mnohdy jsou na vině ty průmyslově zpracované plné chemikálií, jindy se ale může jednat o úplně nevinné doborty – jistý druh ovoce nebo zeleniny apod. Zkuste tedy vypozorovat, zda mezi tím, co dáváte svému dítku na talíř, a jeho ekzémem neexistuje nějaká spojitost. Ideální je si pokrmy zapisovat. A až odhalíte viníka, prostě ho z talíře vašeho dítěte vykažte.

Ve vaničce podle pravidel

Také koupání dítěte má svá pravidla. Potomka ve vodě nenechávejte příliš dlouho. Udává se, že by vanu mělo opustit maximálně do deseti minut. Při koupání se co nejvíce vyhněte nevhodným a dráždivým sprchovým gelům a mýdlům. Ostatně, i jemné dětské šampony mohou obsahovat látky, které se s atopickou dermatitidou neslučují.

Co se skrývá v komodě

Od věci není ani projít oblečení, do kterého malého ekzematika oblékáte. Především hrubé a syntetické materiály pokožku zbytečně dráždí, což celé situaci rozhodně nepřidá. Měli byste dětem oblékat prodyšnější kousky, například z bavlny, která jemné a těžce zkoušené pleti ekzematika tolik nevadí.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:01
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat