Proč by ženy měly mezi porodem a dalším početím čekat alespoň rok

Světová zdravotnická organizace doporučuje ženám, aby mezi porodem a dalším početím počkaly alespoň osmnáct měsíců. Podle kanadských vědců není nutné oddálit další početí od předchozího porodu o rok a půl, ale podle nejnovějších výzkumů je bezpečným intervalem dvanáct měsíců. Pokud žena počne do roka od porodu, zvyšuje riziko vývojových vad dítěte, předčasného porodu, menší porodní váhy a úmrtnosti dítěte i matky.

Na porody hned po sobě v současném kulturním klimatu spěchají více ženy po pětatřicítce, u nichž se výrazně snižuje kvalita vajíček a plodnost. Podle kanadských vědců však takové rodičky nemusejí mezi porodem a dalším početím čekat rok a půl, ale stačí dvanáct měsíců.

„Starší matky mají první skutečně skvělé důkazy, které je můžou navigovat při tvorbě intervalů mezi dětmi. Optimální roční odstup mezi porodem a početím je proveditelný pro většinu žen a zcela určitě stojí za námahu při snižování rizika komplikací,“ uvedla doktorka Wendy Normanová z University of British Columbia, která na výzkumu spolupracovala s kolegy z Harvardovy univerzity. Jejich výzkum pak publikoval odborný časopis JAMA.

Příliš brzy na světě

Jednou z nejčastějších komplikací bývá předčasný porod. Není proto divu, že se jeho zkoumání věnuje řada vědeckých týmů. Kanadští odborníci nedávno překvapivě zjistili, že z hlediska předčasného porodu jsou na tom matky po třicítce lépe než ty před třicítkou. Nejméně ohroženy nedonošením dítěte jsou totiž rodičky ve věku třicet až čtyřiatřicet let.

Nejvíce matky mající nad čtyřicet let a po nich ty do čtyřiadvaceti let věku. Vyplývá to z analýzy 165 tisíc těhotenství z osmi nemocnic v kanadském Québeku.

„I když do analýzy zahrneme další významné faktory pro předčasný porod, nejvyšší riziko hrozí matkám nad čtyřicet let věku, za nimi pak matkám ve věku dvacet až čtyřiadvacet let a nejméně těm ve věku třicet až čtyřiatřicet let,“ tvrdí autor výzkumu doktor Florent Fuchs.

Biologicky vzato je žena připravena na těhotenství nejlépe ve věku osmnáct až pětatřicet let. Z hlediska rizika předčasného porodu se však jeví závěr tohoto období jako ideální. Po pětatřicítce prudce vzrůstají rizika zdravotních potíží u matky i dítěte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat