Může být hraní videoher pro vaše dítě i něčím prospěšné?

Tráví vaše dítě až příliš mnoho času u videoher? Pochopitelně, že by se tato jeho kratochvíle a doba u ní strávená měla sledovat, nicméně všechno špatné je pro něco dobré. Jak mohou být videohry prospěšné? Tohle vám vytře zrak!

Videohry jsou zvlášť pro děti velkým lákadlem. Odrazujete je od nich? Pak byste měli vědět, že mohou mít příznivý vliv na tělo i mysl. Ano, pořád se tu bavíme o výplni volného času mnoha teenagerů i malých dětí! Parietální lalok, čelní lalok a další části mozku lze posílit právě hraním videoher.

Nedávný výzkum prokázal, že podíl šedé hmoty se zvyšuje v oblastech mozku spojených s úkoly, jako je plánování, prostorové povědomí a motorické dovednosti. To znamená, že hraní her může ve skutečnosti podpořit činnost mozku, tedy zvýšit jeho produktivitu. A dál? Vysedávání u počítače nebo herní konzole (myšleno to střízlivé vysedávání) kromě zlepšení kognitivního zdraví prý také posiluje paměť.

Možná léčba pro všechny věkové kategorie

Dále bylo prokázáno, že videohry mají pozitivní vliv na starší osoby trpící neurologickými poruchami spojenými se stárnutím. No a to pořád není všechno. Zároveň se hovoří o zmírnění příznaků problémů duševního zdraví. Hrát hry by prý měly ty osoby, které se potýkají se stresem a úzkostí. Využít by je měli i ti, kdo se léčí po chirurgickém zákroku.

Studie totiž potvrzují, že „gamesy“ urychlují zotavení po traumatické události nebo operaci. Dokážou totiž vytěsnit nepříjemné vzpomínky nebo zážitky. Namítáte, že tohle riskovat nebudete, protože počítač, tablet nebo telefon ničí oči? Pak i tady se toho dá hodně co namítat. Hry jsou totiž používány k léčbě takzvaného líného oka, které se díky hrám snadněji rozhýbe.

Porucha pozornosti

Výzkumy přinášejí i další slibné výsledky, a to v souvislosti s hraním her a léčbou poruch pozornosti, jako je například ADHD. Vysvětlení je přitom jednoduché. Některé typy videoher si žádají soustředění, které k udržování pozornosti a paměti napomáhá. Proto je vhodné „zahřešit si“ i tehdy, když je diagnostikována Alzheimerova choroba.

Sociální připojení

Že to není jen ztráta času, napovídá i fakt, že hraní videoher přispívá k budování sociálních vazeb. Pochopitelně, že by u nich nikdo neměl vysedávat celé dny. Nutno však dodat, že jejich špatná pověst je trochu neoprávněná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat