O svátcích se věnujte především rodině a sami sobě. Povinnosti počkají

09.12.2018 | Děti a rodina

Musím nakoupit, doma uklidit, zabalit dárky, navštívit babičku v domově důchodců, ale jen rychle, protože pak musím péct. Hlavně aby všechno bylo dokonalé. Poznáváte se?

Takovému shonu, zejména v období svátků, propadají miliony lidí po celém světě. Jenže je to také častým spouštěčem, kdy se lidé na období Vánoc přestávají těšit a jsou jen a jen ve stresu. Zastavte se na chvíli!

„Mamííí?“ „Za chvíli!“

Zejména pokud jste rodiči, měli byste pochopit, že Vánoce jsou kouzelným obdobím, na které se vaše děti těší po celý rok. Nekažte jim svátky přehnaným úklidem, a nechtějte po nich, aby byly jako ze škatulky. Uvolněte se a věnujte čas především jim. Hrajte si, pečte, dívejte se na pohádky, choďte na procházky, společně tvořte výzdobu, možností je mnoho, jen je neodbývejte. Lidé mají často pocit, že když nebude vše dokonalé, tak se zhroutí svět. Není to tak.

„Vůbec nic nestíhám!“

Zejména ženy jsou většinou vystaveny velkému stresu, kdy na ně doléhá nutkavá potřeba mít všude uklizeno, perfektně nachystáno a napečeno. Před návštěvami se tváří, že je to všechno samozřejmost, kterou mají lusknutím prstu, jenže honbou za dokonalostí většinou tráví mnoho hodin, jsou podrážděné a často je téma domácího úklidu spouštěčem hádek mezi členy rodiny.

„Prosím tě, mlč!“

Jen velice zřídka bývá v období Vánoc vystresováno více členů domácnosti najednou. A pokud ano, je to většinou proto, že jeden z nich dělá dusno a kazí to ostatním. Pokud je řeč o mužích, ty svátky z míry příliš nevyvádějí. Jsou to tedy většinou ženy, které se pak na své partnery utrhují a z nadmíry povinností, které si naložily, jsou unavené a podrážděné. Není potom divu, že je leden statisticky „nejoblíbenějším“ měsícem pro podání žádosti o rozvod.

Zabrzděte

Uvědomte si, že Vánoce mají být především svátkem klidu a pohody, není nutné mít vygruntováno a na tácu třicet druhů cukroví. Užívejte si blízkosti svých příbuzných a věnujte se hlavně jim.

Snažte se také příliš neutrácet. Pořiďte každému jeden nebo dva malé dárečky, které budou od srdce. V případě, že si jeden člen rodiny přeje něco dražšího, domluvte se s ostatními a na dárek se složte.

Do vaření, úklidu, pečení a zdobení se zapojte všichni – celá rodina. Pomáhejte si navzájem a užijte si jeden druhého.

Hlavně klid. Vy odpočívejte, to ostatní počká.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat