Tablety a mobily zpomalují vývoj řeči a pohybu dětí

Kanadští vědci varují všechny budoucí i stávající rodiče, aby dětem nedovolili sledovat tablet, mobil, televizi či jinou podobnou technologii minimálně před druhými narozeninami. Pokud tak učiní, riskují poškození vývoje centra řeči, sociálních dovedností a motoriky. Podle autorů z rozsáhlého několikaletého sledování vývoje kojenců a batolat vyplývá, že kojenci a batolata zírající denně na obrazovky moderních technologií, mají zpomalený a poškozený vývoj center řeči, sociálních dovedností a motoriky.

Závěry se opírají o pětileté sledování 2,5 tisíce batolat. Jako čas strávený u obrazovky byl počítán veškerý čas, kdy dítě zíralo do mobilu, tabletu, na televizi, videohry či počítač. Jejich vývoj byl pak testován v jednom, dvou, třech a pěti letech.

Pasivní divák

Podle autorů ale není jasné, zda přímo civění na obrazovku je příčinou poruchy vývoje, nebo zda to souvisí také se stylem rodičovství, kdy rodiče raději dítěti strčí tablet, než by se mu věnovali, či zda to souvisí se způsobem trávení volného času, tablet místo aktivní manuální hry či pohybu.

„Když dítě sleduje obrazovku, postrádá možnost procvičovat a zdokonalovat aktivně pohybem a nápodobou či interakcí s jinými dětmi důležité dovednosti. Jinými slovy, když tráví dítě čas civěním na obrazovku, je pasivní, neprocvičuje vlastní končetiny a jemnou motoriku, neprocvičuje kontakt s jinými dětmi a sociální návyky, neběhá, nelozí, nepohybuje se celým tělem, takže se zpomaluje jak rozvoj center řeči, tak center motoriky a sociálních dovedností,“ míní autoři z Kanady.

Vina rodičů?

Podle autorů tak nemusí být problém technologie samotná, ale to, kolik času z celého dne nahrazuje u dítěte jiné aktivity, zda si tím rodiče neulehčují starost o dítě a jeho výchovu, zda obrazovka nenahrazuje pohyb venku, interakce s jinými dětmi či s rodiči a aktivní nácvik řeči mluvením.

Odborníci přitom stále vedou spory v tom, zda moderní technologie a jejich sledování a interakce s nimi dětem škodí, případně kolik času stráveného denně používáním tabletů, mobilů a televize dětem škodí. Nicméně v Kanadě a USA pediatři doporučují rodičům, aby dítě před všemi typy obrazovek včetně televize chránili minimálně do jednoho a půl roku věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat