Při výchově musíte být oba rodiče zajedno

23.08.2021 | Děti a rodina

Rodičovství není lehká role a mnohdy nám připraví nečekané situace, při kterých je potřeba táhnout za jeden provaz. Bohužel ale v rodinách se vyskytují momenty, kdy pokus o výchovu dítěte skončí hádkou rodičů, v důsledku nejednotného názoru na danou situaci.

„Prosím tě, nepřeháněj“

Dejme tomu, že dítě přinese poznámku nebo špatnou známku. Jeden z rodičů se snaží dítěti domluvit a kárá ho, druhému je naopak situace lhostejná nebo mu nepřipadá natolik vážná, aby se k partnerovi či partnerce přidal. O to hůř, když začne druhého napomínat, aby celou věc nepřeháněl. Pokud je vám taková situace povědomá, rozhodně si zaděláváte na problém.

Z hlediska výchovy je soudržnost obou partnerů důležitější, než si možná myslíte. Jak jinak se má naučit respektu k oběma rodičům, když jeden vždy vyjde jako ten přísnější, kterého ten lhostejnější pokaždé „utře“?

Dítě si velice rychle uvědomí výhody, které získá u toho či onoho rodiče, a namísto aby se učilo nést následky svých činů, kličkuje od jednoho k druhému, aby mohlo těchto výhod využít ke svému prospěchu. Umět vybruslit z průšvihu je sice také dobrá schopnost do života, nicméně na autoritě vám příliš nepřidá.

Partnerské neshody

Že je jeden z rodičů přísnější, je vcelku normální. Nemělo by ale často docházet k situacím, kdy spolu partneři nesouhlasí zcela. Další potíží, kterou totiž neschopnost tažení za jeden provaz v ohledu výchovy dítěte přináší, je nesoulad mezi partnery. Logicky se vždy ten nepodporovaný cítí dotčeně, což vede k diskuzím, v horším případě k hádkám. Ty mají pochopitelně za následek disharmonii ve vztahu. Nemluvě o tom, že si z toho zmatený potomek těžko něco odnese, je-li nucen vašim hádkám přihlížet.

Pokud je to možné, snažte se proto vždy dojít k nějakému kompromisu. Že jeden z partnerů s druhým nesouhlasí, nemusí být nutně na škodu, vyřeší-li se situace v klidu a s rozumným závěrem, který bude vyhovovat všem. I to může být ve výchově vašeho dítěte dost podstatná zkušenost.

Zdroj: parentingforbrain.com/how-to-be-a-good-parent-10-parenting-tips/, kidshealth.org/en/parents/nine-steps.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

70 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:20
146 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:15
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat