Děti narozené v zimě mají častěji deprese kvůli matčinu stresovému hormonu

Ženy před porodem v zimních měsících vylučují více stresového hormonu kortizolu než před porodem na jaře a v létě. To je také důvodem, proč lidé narození pozdě na podzim a v zimě častěji trpí depresemi. Podle odborníků z Cardiffu kortizol ovlivní mozek dítěte a může vyvolat změny v některých centrech mozku.

Lidé narození v lednu pak mají o třináct procent vyšší riziko onemocnění schizofrenií a o sedmnáct procent vyšší riziko bipolární poruchy.

„Ačkoli se hladina kortizolu zvyšuje v době těhotenství u všech matek, naše data dokazují, že podzimní a zimní děti jsou vystaveny vyšší hladině tohoto hormonu před porodem. Protože bylo dokázáno, že vyšší hladina stresového hormonu kortizolu u těhotných žen zvyšuje riziko mentálních poruch a onemocnění, vysvětluje náš objev, proč jsou tato onemocnění častější u dětí narozených v zimě a na podzim,“ tvrdí profesor Ros John z Cardiffské univerzity.

Září vpřed?

Vliv měsíce narození na osobnost člověka nezaměstnal odborníky poprvé. Vědci ze tří prestižních univerzit v Kanadě a USA přišli před nedávnem s tvrzením, že statisticky nejúspěšnější v životě jsou lidé narození v září. Autoři z University of Toronto, University of Florida a Northwestern University v Illinois tvrdí, že lidé narození v tomto měsíci si nejvíce věří a nejčastěji končí na univerzitě. Ne, že by lidé jiných měsíců nemohli být úspěšní, inteligentní a sebevědomí, jen v září se takových lidí rodí procentuálně více.

Důvodů je podle vývojových psychologů hned několik. Děti narozené v září jsou většinou v ročníku nejstarší – pakliže nejdou do školy o rok dřív – a to výrazně přispívá jejich lepšímu vývoji a zrání.

Být o něco starší je totiž významné především v prvních letech života, kdy je každý měsíc poměrně znatelný. Tyto děti jsou napřed před ostatními a pěstují si silné sebevědomí, mají kvůli tomu lepší školní výkony i později v životě a míří častěji na vysokou. Věří si pak také v zaměstnání.

Nejhůře jsou na tom naopak děti zrozené v srpnu, které mají šesté narozeniny jen pár dní před prvním školním dnem a jsou tedy vývojově nejvíc pozadu za ostatními prvňáčky. Paradoxně v Česku se nejvíce dětí rodí od dubna do srpna s maximem v červenci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat