Mezi námi ženami aneb Jak připravit dceru na první měsíčky

Dnešní dívky už sice většinou díky škole či kamarádkám před vstupem do puberty vědí, že existuje menstruace a že se bude v blízké době nejspíše týkat i jich, ale přesto není od věci udělat si čas na rozhovor mezi matkou a dcerou a celou situaci s ní probrat.

Mnoho dívek cítí navzdory všem informacím, které získávají, rozpaky ze změn, jimiž jejich tělo na začátku puberty prochází. Pomozte jim je překonat a dejte jim najevo, že se nemají za co stydět. Některé dívky sice mohou cítit i rozpaky už jen ze samotného rozhovoru na intimní témata s vámi, ale věřte, je lepší dceru připravit, než spoléhat na to, že až nastane „den D“, zas tak velký šok neutrpí. Na to, jak takový rozhovor vést, neexistuje jednoduchý a obecný návod. Každá dívka je jiná a vy jako matka sama nejlépe víte, jak dané téma nadhodit, aniž byste dceru vystrašila nebo přivedla do rozpaků, ale naopak uklidnila a připravila na nevyhnutelnou změnu v jejím životě.

Jak tedy – kromě samotné rozmluvy „mezi námi ženami“ – usnadnit dceři příchod prvních měsíčků?

Nakupte zásoby
V době, kdy vaše dcera začne vstupovat do puberty, její tělo se začíná proměňovat a zvyšuje se tak pravděpodobnost, že začne brzy menstruovat, nakupte jí potřebné zásoby vložek a dalších hygienických potřeb. Ukažte jí, kde je skladujete, vysvětlete jí, jak se používají apod.

Co dělat, když…
Upozorněte dceru, že může měsíčky dostat kdykoli a kdekoli, například ve škole, na návštěvě u kamarádky, na táboře… Poraďte jí, na koho se v takovém případě obrátit, a vysvětlete jí, že není třeba, aby se nějak styděla – menstruace je zkrátka přirozenou součástí života ženy.

Jak jsou na tom kamarádky
Je přirozené, že se dívky mezi sebou svěřují s informacemi a zážitky, a tak první menstruace není výjimkou. Nicméně upozorněte dceru, že není například vhodné tuto událost oznamovat na facebookovém profilu nebo se s ní svěřovat každému na potkání. Není nutné, aby si o jejím přerodu v ženu povídala celá škola…

Zkuste knihu
Ačkoli nic nenahradí rozhovor mezi matkou a dcerou, můžete dívce pomoci pochopit všechny informace (nejen o první menstruaci) i s pomocí knihy. Těch je na našem trhu k dostání spousta a mohou vaší dceři povysvětlit některé aspekty, jimiž si třeba nejste jista nebo které byste mohla opomenout.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat