Neposedné děti jsou štíhlejší. Hyperaktivitou spalují nadbytečnou energii

Hyperaktivita je velké téma, které řeší řada rodičů. Děti jsou neposedné, neklidné a pořád se ošívají. Někdy to může souviset s nadměrnou konzumací jednoduchého cukru. Ale právě ošívání pomáhá dětskému tělu zbavit se nadbytečné energie. A chrání je tak před obezitou. Tvrdí to vědci ze Skotska.

Podle jejich výzkumu dítě, které sebou pořád šije a chvíli neposedí, spálí o čtrnáct procent více energie než jeho vrstevník, který klidně sedí.

Ačkoli může být pro dospělé – rodiče či učitele – práce s neposedným dítětem náročná a vyčerpávající, dítě se tím zřejmě chrání před obezitou.

Z výzkumu profesora Johna Reillyho z University of Strathclyde vyplývá, že nejneposednější děti se pohnou třiapadesátkrát za hodinu. Zatímco klidné sedavé dítě jen jedenáctkrát. První z obou dětí ale spálí za tuto hodinu o čtrnáct procent energie více.

Pokud se to vztáhne na deset hodin sezení za den, které takto děti kolem šesti let věku dnes v průměru tráví, činí to za rok rozdíl o dvaadvacet tisíc kilokalorií mezi oběma dětmi. A znamená to 2,5 kilogramu tuku navíc pro klidně sedící dítě.

Zlobí, nebo je hyperaktivní?

O hyperaktivitě (neboli ADHD) se dnes v souvislosti s dětmi a výchovou mluví velmi často. Zatímco někteří lidé nad ní mávnou rukou s tím, že se jedná jen o jiný název pro neposedné a zlobivé dítě, lékaři jsou jiného názoru. ADHD je skutečnou diagnózou, která v některých případech vyžaduje podávání léků.

Jen tak stanovit rozdíl mezi běžným zlobením a ADHD laik prostě nedokáže, je potřeba navštívit psychologa či psychiatra. Diagnóza se stanovuje speciálním vyšetřením ve spolupráci s dalšími odborníky, například neurologem.

Stanovení diagnózy bývá mnohdy pro rodiče úleva. Nejenže jim odborníci poradí, jak s dítětem komunikovat, ale především se smíří s faktem, že některé věci prostě vlastními silami neovlivní. Konečně totiž zjistí, že nejsou neschopnou mámou nebo neschopným tátou, ale zkrátka rodičem dítka s ADHD.

Dítě, u něhož byla diagnostikována tato porucha, je nesoustředěné, hyperaktivní a impulzivní. To jsou hlavní projevy ADHD. Rovněž při navazování kontaktů s vrstevníky nastávají problémy, také s autoritami ve školce a především pak ve škole. Přitom děti netuší, že dělají něco špatně. A rodiče dětí s ADHD neustále poslouchají, že mají potomka lépe vychovat.

Důslednost a trpělivost, to jsou hlavní vlastnosti, které v sobě budou muset rodiče dětí s ADHD objevit a využít je na maximum. Dítěti s ADHD je potřeba vše opakovat několikrát, říkat věci postupně, vést ho krok za krokem – a stále dokola. Samozřejmě nelze všechno neustále omlouvat tím, že za to dítě nemůže. Člověk musí být důsledný a trvat na svých pokynech. Problém je, že dítě si není schopno zapamatovat několik pokynů najednou. Proto mu je opakujte postupně.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat