Za obezitu u dětí může přejídání

Vědci z Texasu přinesli důkazy, že za obezitu dnešních dětí nemůže nedostatek pohybu, ale spíš nadměrný přísun kalorií – přejídání. Pohyb je pro děti důležitý, protože pomáhá zdravému vývoji těla, ale jeho nedostatek není příčinou epidemie obezity. Srovnání texaských dětí s dětmi lovců sběračů žijících v pralesích Ekvádoru to dokazuje. Obě skupiny dětí spalují zhruba stejné množství energie, i když ekvádorští lovci sběrači jsou pohybově mnohem aktivnější. Texaské děti ale vydávají více energie na růst a jsou větší. Jenže mají daleko větší energetický příjem, takže jsou na rozdíl od těch ekvádorských častěji obézní.

Fyziologové z Baylor University vyšetřili děti ve věku pět až dvanáct let. Měřili jejich metabolismus – rychlost spalování a množství spálené energie – oproti energii přijaté. Jedna skupina dětí pocházela z běžné texaské populace, druhá z kmene lovců sběračů v Ekvádoru.

Autoři byli překvapení, že se texaské a ekvádorské děti nelišily v množství vydané energie. Ačkoli ji vydávaly jinak. Děti lovců sběračů spotřebovávaly velké množství energie na pohyb a imunitní systém. Jejich životní styl vyžaduje větší pohybovou aktivitu v divočině, v níž neustálým hrozbám čelí imunitní systém. Vydávají tudíž více energie na tyto dva faktory na úkor růstu. Proto jsou menší a drobnější než děti z Texasu. Ty naopak spotřebují velké množství energie na růst, méně na pohyb a imunitu.

Nebezpečné přejídání

Podstatou výzkumu je, že denní energetický výdej obou skupin dětí z různých kulturních prostředí je víceméně stejný. V případě obezity dětí jde tedy o to, kolik energie přijmou v potravě. Pokud konzumují více energie než vydají na růst, pohyb a imunitu, tělo nadbytek uloží do tuku

„Konvenční povědomí naznačuje, že zvýšeně sedavý životní styl bez neustálé hrozby bakterií vede k omezenému výdeji energie každý den a že to je prvotní příčina rostoucí epidemie obezity. My jsme dokázali, že amazonské děti s fyzicky aktivním životním stylem a neustálými hrozbami pro imunitní sytém nespálí více energie než děti mající sedavý životní styl. Tato podobnost v energetickém výdeji naznačuje, že lidské tělo dokáže pružně reagovat a vyvažovat výdej energie v různých podmínkách. Takže u dětí platí, že když jedí moc, nikoli se nedostatečně pohybují, budou dlouhodobě přibírat tuk,“ tvrdí doktor Samuel Urlacher z Baylor University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat