Zábava pro děti a home office levou zadní

Taky jste v jednom kole mezi videokonferencemi, e-maily, dětskými hádkami a vařením oběda? Naprosto vám rozumíme… a proto pro vás máme pár rad, aby ta celková pohroma fungovala trochu lépe.

Pro svoji jedinečnou odbornost a nezastupitelnost můžete kromě vlastního zaměstnání dělat ještě učitelku, kuchařku, soudkyni a kdovíco ještě. Balancujete na hraně mezi mámou a manažerkou a hroutíte se z toho, že obojí neděláte pořádně. Asi nevyřešíme všechno, ale máme pro vás pár triků, jak situaci zvládnout lépe a přestát dobu, než se vrátí všechno do starých kolejí.

Nastavte si režim

Pokud si můžete odpočinout alespoň o víkendu, určitě toho využijte. Ale i v pracovním týdnu by to chtělo „nebýt pořád nadoraz“. Bez nastaveného a dodržovaného režimu to tedy nepůjde. Nejen že všichni členové domácnosti budou vědět, co je právě čeká, ale nastolit v dětském světě jistý řád je velmi prospěšné.

Zkuste to třeba takhle:

8:30 – snídaně (všichni jsou vzhůru a oblečení)

9:30–12 – čas na školu, malování, tvoření, vzdělávací programy (máma může v klidu pracovat)

od 12 hodin je polední pauza – můžete společně uvařit oběd, najíst se a jít ven. Pokud máte zahradu, kde nemusíte děti hlídat, získáváte velký bonus. Děti jdou ven sami a vy můžete pracovat. Pokud zahradu nemáte a musíte s dětmi ven, běžte. Nakonec i vám procházka udělá dobře.

15 hodin – vám začíná home office, děti si na internetu mohou najít tipy na malování a tvoření a hrát si

16:30 – máma končí v práci a začíná společný čas s rodinou.

Je to samozřejmě jen příklad a hodně závisí na okolnostech, jako je například věk dětí. Ale může vám jako základ k vytvoření vlastního plánu pomoci.

Papírový domeček a vodovky

Naštěstí vám zůstaly k dispozici internetové obchody. Objednejte si tedy velký papírový domek na vybarvování. Sestavení, pomalování a následné hraní si v něm už pár hodin zabere. Samozřejmě to nemůže vyřešit problém dlouhodobě, ale jde o to, získat čas, aby vás to mlýnské kolo nepřeválcovalo hned na začátku.

Rozdejte malé úkoly

Už jste zkoušeli „hrníčkový koncert“? Ne? Tak je na čase to vyzkoušet! Děti jsou v tom velmi dobré, a navíc je to baví. Poproste je, aby si pro vás připravily koncert. Zpívá se do kelímku/mikrofonu a repertoár je čistě na dětech. Než si to zorganizují a zkusí, stihnete třeba vyřídit alespoň pár e-mailů.

Princip když – tak

Nefunguje sice dlouhodobě, ale to snad nebude potřeba. Nejdůležitější je „přebrodit řeku“ a zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Pravidla jsou jednoduchá – když celou videokonferenci vydrží být děti potichu, tak dostanou sladkou odměnu. Nebo když se budou chovat slušně u oběda, tak mohou dostat extra porci zákusku. Pravidlo a odměnu stanovte předem, ať všichni vědí, co je ve hře. Trochu to pomůže uklidnit nervy, ale celý den je na tom neudržíte.

Neztrácejte čas vyššími principy

Ještě k pravidlům – běžná pravidla momentálně neplatí. Doba strávená u televize nebo u počítače, čas, který děti tráví venku, místo zeleninového salátu zmrzlina… Netrapte se zbytečně, že nedodržujete svoje vnitřní zásady. Vysvětlete dětem, že nemáte normální režim a na otázku „Jak dlouho se můžeme dívat na televizi?“  odpovídejte klidně „Asi tak do 20. dubna“.

Buďte realisté

Ne, opravdu nezvládnete pracovat z domu 8 hodin v kuse. A to ví i váš zaměstnavatel. Především od malých dětí nemůžete čekat příliš mnoho, proto je lepší to vzdát, věnovat se přes den raději jim a resty dohnat až večer.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat