Trnitá cesta k vysněnému miminku

Dítě vždy postaví dosavadní život na hlavu. A za to přináší tu největší radost a lásku. Dítě je prostě změna, která ale pro někoho nenastává tak rychle, jak by si přál. Ale co dělat, když to nevychází podle plánu? Podle lékařů byste měli čekat alespoň rok, než začnete přemýšlet o dalších možnostech.

Přání, které se neplní. Co dělat, když nemůžete otěhotnět?

Plánované rodičovství

Plánování rodiny může být pro mnohé neskutečně frustrující doba – frustrující sex, neprůchodné vaječníky, spermie, které neplavou, kam mají, nebo dokonce partner, který ani žádné děti nechce. O to nepříjemnější jsou poznámky okolí, které každá bezdětná žena kolem třicítky už slyšela: „A kdy budete mít děti? Chcete je vůbec?

Nejčastější důvody neplodnosti

Zpravidla se jedná o různé tělesné příčiny, které mohou pramenit od ženy i muže, nebo obou. Může to být snížená funkce vaječníků nebo neprůchodnost vejcovodů. Co ale hodně žen zapomíná, je, že i muži mohou mít omezenou plodnost. Jen ve velmi málo případech se jedná o výhradně psychické problémy nebo stres, které by byly příčinou neplodnosti. Přesto se většina párů domnívá, že je to právě stres, proč se jim nedaří počít.

Kdy zajít k lékaři

Jestliže se po dobu jednoho roku aktivně snažíte otěhotnět – tedy provozujete nechráněný pravidelný styk s jedním partnerem, pak můžete začít zvažovat konzultace u lékaře. Ovšem často se stává, že ženy se dostávají do stresu už po třech měsících od vysazení antikoncepce. Pak přibývá případů, kdy již po půl roce snažení páry vyhledávají odbornou pomoc, nebo dokonce žádají o umělé oplodnění. A to je opravdu uspěchané. Jednoduše může trvat několik měsíců než se vám podaří otěhotnět. Nutné je také přihlédnout k věku, kdy se snižují šance.

Jak vypadá vyšetření?

V ideálním případě byste k lékaři měly zajít se svým partnerem. Po důkladném lékařském vyšetření ženy se nejdříve zkoumá hormonálním rozborem krve funkčnost vaječníků. Také u muže je nutné provést vyšetření a udělat dva spermiogramy, aby bylo možné stanovit počet schopných spermií. Nakonec se testuje průchodnost vaječníků u ženy. Pokud se ukáže, že průchodnost není dostatečná, je možné zvážit umělé oplodnění. Ze statistik ale vyplývá, že i v takovém případě lze otěhotnět přirozenou cestou.   







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat