Máte doma maturanta? Připravte se na perný rok

Poslední rok střední školy může být náročný pro rodiče i jejich děti. Stres z maturity, případných přijímacích zkoušek na vysokou školu dokáže „rozhodit“ i jinak velmi povzneseného pubertálního potomka. Pomozte mu kritický rok překonat ve zdraví!

Sebe pak připravte na to, že budete možná muset řešit nenadálé záchvaty zoufalství, obav, vzteku. A jak všechny vypjaté situace co nejlépe zvládat, případně jim předcházet?

Plánujte

Podpořte potomka, aby si co nejdříve naplánoval, jak se na maturitu bude učit. Jakými předměty začne, kolik času kterému věnuje. Nesnažte se mu tento plán vytvářet vy, projevte trochu důvěry, on jistě ví, co dělá. Jen ho nenápadně upozorňujte, že je dobré začít dříve než měsíc před „zkouškou dospělosti“.

Mlčeti zlato

Nesnažte se o nadcházející maturitě neustále mluvit. Může se totiž lehce stát, že závěrečnou zkoušku potomkovi tak znechutíte, že bude učení neustále odkládat. Věřte, že vaše dítě moc dobře ví, co jej na konci školního roku čeká. Samozřejmě nepředstírejte, že je poslední rok střední školy běžným rokem, ale nevytahujte téma maturity při každé příležitosti, kdy s potomkem mluvíte.

I oddech je důležitý

Nesnažte se maturantovi zakazovat veškeré volnočasové aktivity s tím, že se „musí učit“. Nikdo se nemůže učit 27 hodin denně 7 dní v týdnu. Občas je potřeba si odpočinout (i oddech schopnosti učení napomáhá). Samozřejmě není dobré, když váš potomek tráví každý večer do brzkých ranních hodin v hospodě, takže mu na učení nezbývá čas. Pomozte mu rozvrhnout čas.

Dostatek spánku

Především několik posledních týdnů před maturitou mají studenti tendenci učit se ve dne i v noci. Mají pocit, že maturitní otázky v důležitosti daleko předčí takovou věc, jako je spánek – a příliš si ho neužijí. Snažte se jim vysvětlit, že právě spánek je pro učení důležitý. Pomáhá v mozku urovnat informace nabyté učením, navíc když bude dítě unavené, bude se mu učit mnohem hůř.

Povzbuzujte

Pomozte svému potomkovi s jeho obavami a stresem – dříve či později dostane pocit, že nic neumí a nestíhá, takže nikdy neodmaturuje. Mluvte s ním o jeho strachu, nestresujte jej tím, že na něho budete neustále naléhat a zdůrazňovat důležitost maturity. Snažte se, aby byl váš maturant v co největší psychické pohodě (i když to bude s přibližující se maturitou hodně těžké).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat