Když se dítěti zboří svět jako dům z karet

Váš vztah negativně ovlivnil čas, ale také nedorozumění, nevěry či jednoduše rozdílné názory. Najednou už si s manželem nemáte co říct, fyzicky vás nepřitahuje a vy víte, že nejlepším řešením pro vás oba je rozvod. Jenže jak tohle rozhodnutí podat svým dětem?

„Máma a táta už spolu nemohou žít.“ Informace, která je pro vaši rodinu nevyhnutelná, zaskočí a zabolí každé dětské srdce. Pocit stability a bezpečí je narušený, strach z budoucnosti a jiných životních podmínek ovlivní pocity, emoce a chování ratolestí jak v soukromí, tak i ve škole. Jediné, co jako rodič můžete udělat, je situaci ohledně dětského rozčarování pochopit a zlehčovat. Dítě potřebuje trpělivost, porozumění a hlavně čas. V jakém množství? Záleží na jednom podstatném faktoru – věku dítěte.

Vlastní svět těch nejmenších

Psychologové tvrdí, že děti mladší než tři roky dokážou porozumět jednoduchým otázkám a odpovědím „kdo“, „co“ a „kde“. Rozvod možná přijímají nejpružněji a nejrychleji. Ve věku od tří do čtyř let chápou jednoduché konstrukce, tedy „jak“ a „proč“ se nějaká věc udála. Ve věku od čtyř do pěti let vstřebávají informace o tom, že se rodiče rozcházejí, a navíc jsou schopné vnímat i čas. „Za dva měsíce s tatínkem půjdeme k soudu.“ Přibývá však otázek z jejich strany a adaptace na nový rodinný stav trvá déle.

Myslím, že to bylo jinak

Když už je řeč o emocích, děti od 6 do 11 let již dost dobře plně zohledňují události, které k daným situacím vedly, takže pokud máte dítě zrovna v tomhle věku, nebojte se mu říct své konkrétní důvody. Ale tak, aby to pochopilo. Mladší dítka nemají ponětí, proč se člověk chová špatně, když je opilý nebo přepracovaný, takže je třeba jim určité věci dovysvětlit. To u jedenáctiletých už je to jinak. Právě v téhle době začíná dozrávat kritické myšlení a dedukce.

Ratolesti přicházejí se svými vlastními scénáři a fantazie jim pracuje naplno. Často se ptají „co kdyby“. „Kdyby maminka měla na tatínka víc času, bylo by to jiné? Rodiče by se nerozváděli?“ Často žádají specifičtější vysvětlení a jejich konspirační teorie je někdy třeba uvést na pravou míru.

Naděje umírá poslední

Obecně však platí, že děti asi tak do dvanácti třinácti let nepředpokládají, že by se jejich otec a matka rozešli, a to ani v případě, že jsou svědky fyzického násilí. Z ordinací psychologů se ozývá, že i tak doufají, že se cosi změní a vše bude dobré. Proto se nedivte jejich první reakci na informaci o rozvodu. Mohou ji zpracovávat několik dní i týdnů.

Bohužel neexistuje žádná zaručená rada, jak jim bolest ušetřit a předcházet jí. Z pozice rodiče však můžete odložit svoje vlastní rozčarování a hněv a soustředit svoji pozornost právě na to, jak se děti cítí. Své vize směřujte k budoucím pozitivním věcem, které vás čekají. Vyprávějte o nich a těšte se na ně. Na téhle vaší schopnosti před rozvodem a po něm záleží ze všeho nejvíc, bez ohledu na to, jak staré děti máte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:31
9 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat