Jsem těhotná?

Ještě než se vydají do lékárny pro test, má spousta žen snažících se s partnerem o miminko pocit, že jsou těhotné – ale je to spíše intuice než podložená skutečnost. Jak vlastně žena může v počátcích těhotenství poznat, že opravdu čeká dítě?

Organismus na těhotenství reaguje téměř okamžitě. Jaké jsou nejčastější změny (záměrně vynecháváme absenci menstruace), jež můžete zaznamenat a podle kterých spousta žen pozná, že čekají dítě, aniž by si tuto skutečnost ověřily těhotenským testem?

Napětí v prsou

Podivný tlak a napětí v prsou (u některých žen může být až bolestivé) zapříčiňují hormonální změny v organismu, jež tělo pomalu připravují na kojení. Prsa se rovněž zvětšují, a to o jednu až dvě velikosti. Nepodceňujte výběr nového spodního prádla – podprsenka musí vašim ňadrům poskytnout potřebnou oporu, ovšem měla by být i pohodlná, abyste nepříjemné pocity v prsou co nejvíce potlačila. Po ukončení prvního trimestru by se mělo napětí a tlak o něco zmírnit.

Ranní nevolnosti

Sice se o nich hovoří jako o „ranních“ nevolnostech, ale každá nastávající maminka, jež jimi trpěla, vám potvrdí, že se mohou vyskytovat prakticky po celý den. Některé ženy jimi netrpí vůbec, jiným vadí jen například určité pachy a určitá jídla, u některých se ale vyskytují v mnohem větší míře (a některé se musejí svěřit do péče lékařů, kteří jim předepíší potřebné léky). Většinou nevolnosti odeznějí s koncem prvního trimestru, bohužel někdy mohou přetrvávat po celou dobu těhotenství…

Vyčerpanost

Nastávající maminky často trpí téměř nezvladatelnou únavou. Není sice přesně jasné, co ji způsobuje, ale na vině jsou podle některých odborníků rovněž hormonální změny odehrávající se v těle s nástupem těhotenství. Vyčerpanost se u žen vyskytuje hlavně na počátku a poté na konci gravidity a maminky by ji neměly podceňovat. Rozhodně se snažte dopřát si tolik spánku, kolik jen bude možné (jak říká jedno staré moudro, je to taky poslední pořádný spánek, který si v příštích 18 letech dopřejete…).

Hlad

Ačkoli se to zdá téměř nepochopitelné, navzdory případným nevolnostem mohou těhotné ženy pociťovat vlčí hlad nebo chuť na určitou potravinu (včetně oněch pověstných, pro běžného smrtelníka nepochopitelných kombinací typu kyselé okurky se šlehačkou).
Mimochodem, i když je samozřejmě důležité během těhotenství jíst a nehladovět (a zdravě přibrat), opravdu neplatí, že je třeba jíst za dva. Důležitá je především vyvážená strava. A nezapomínejte se vyhýbat některým nebezpečným potravinám!

Časté močení

Pokud máte pocit, že na toaletě trávíte většinu dne, může být na vině těhotenství. A pokud ano, zvykejte si na to, tenhle pocit totiž budete zažívat prakticky po celých následujících devět měsíců.

Náladovost

Propukla jste v nezadržitelný páč nad rozbitým talířem, manželovi jste vyhrožovala rozvodem, pokud se nebudete moci koukat na nějaký přihlouplý romantický seriál, nad reklamou na prací prášek střídavě propukáte v záchvaty hysterie a smíchu. A přitom nějak nemůžete přijít (při zpětném, racionálním pohledu) na to proč. Nebojte, náladovost je v těhotenství naprosto normální. Mohou za to opět proudící hormony.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat