Rozvíjejte důmyslně u svých ratolestí představivost a fantazii

Fantazie a představivost jsou těžko uchopitelné lidské vlastnosti a mnohými lidmi ještě v dnešní době nejsou dostatečně oceňovány. Je ale obecně známo, že to je právě fantazie, která z velké části stojí například za vědeckým pokrokem. A neméně důležitá je i představivost, která lidem pomáhá rozhodovat se v problémových situacích. I z těchto důvodů je proto důležité tyto dvě spolu úzce související vlastnosti rozvíjet u malých dětí. Jak na to přirozeně a bezbolestně?

Vysvětlujte, odpovídejte, zamýšlejte se

Zvídavé otázky od svých potomků známe všichni. Kolikrát se zeptají na takové věci, které my považujeme za samozřejmé a za pevně dané. Nepřemýšlíme tak nad tím, proč se věcí dějí tak, jak se dějí. Možná bychom ale měli. Třeba právě v situacích, kdy čelíme otázkám od dětí. Místo toho, abychom jednou větou odsekávali nebo podávali vysvětlení typu „Tak to prostě je.“, snažme se nad svými odpověďmi přemýšlet nahlas, a dávat tak dětem komplexní vysvětlení a nahlédnutí do naší rozsáhlé a rozvětvené mysli. Tím jim ukážeme veškeré možnosti a demonstrujeme to, že jen málokdy má otázka jednu jedinou odpověď.

Hloubavé otázky svým dětem ale klaďte i vy sami. Ptejte se při procházkách, co by dítě dělalo v té a v té situaci a snažte se tím probudit jejich fantazii. Otázky by měly být zajímavé, otevřené a všetečné. Tím v dětech vyvoláte i představivost a pomůžete jim vyjádřit své myšlenky.

Malujte, modelujte a tvořte

Jakákoli tvůrčí činnost dovede podpořit kreativitu a pomůže se dětem ponořit do světa představivosti. Pokud chcete, můžete dětem čas od času vymyslet téma, kterého by se měly držet, abyste si ověřili, jak v dané struktuře přemýšlejí, ale zároveň je dostatečně často nechte tvořit od srdce. Ať vyrábějí, co zrovna chtějí, a nemusí vám to zrovna ani moc dávat smysl. Ujistěte se, že mají k tvorbě dostatek prostředků a pomůcek a nic nezkazíte fixy nebo třeba modelovacími hmotami. Modelování navíc rozvíjí i motoriku a děti baví. Pořiďte ale takové modelíny, které nešpiní. Zakoupíte je například na webu obchodu pro kreativce Idea Creative. Občas si také naordinujte tvořící odpoledne společně s dětmi. Pomoci vám mohou například s přírodními dekoracemi do interiéru nebo s vánoční či velikonoční výzdobou.

Čtěte

Přestože dnešní doba nabízí dostatečné množství všech možných pohádek na nespočtu online platforem a není nic jednoduššího než dítě posadit k počítači a nechat ho se koukat, čtení bychom rozhodně nezavrhovali. Budete-li dětem číst již od útlého věku, je velmi vysoká pravděpodobnost, že s dětmi literatura zůstane i v dospělosti. A jak víme, jen málo věcí dovede vtáhnout do děje tolik jako dobrá kniha. Čtení navíc rozvíjí slovní zásobu a podporuje všeobecný přehled. Volte však pohádky nebo příběhy vhodné pro daný věk dítěte a nezapomeňte o příbězích diskutovat a doptávat se dítěte, co si o daném příběhu myslí. Pomůžete mu tak se nad knihou zamyslet a probádat zákoutí své mysli.

Nechte děti vydechnout

Fantazie a představivost nezřídka přichází ve chvílích, kdy se o to nejméně snažíme. Nechte proto děti čas od času v jejich vlastním světě. Ať si dovedou hrát samy bez dospěláckých hranic, které se jim snažíme nastavit. A že je dle vás dětská hranice mezi realitou a fantazií občas hodně tenká? Nebojte se, u dětí je to zcela normální a časem realita fantazii přece jen vystřídá. Je ale na nás, na rodičích, aby to nebylo moc brzy.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

56 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat