Bezpečná dovolená? Jedině s očkováním

31.05.2010 | Děti a rodina

Už víte, jak budete letos trávit dovolenou? Pokud se chystáte do ciziny, měli byste už teď přemýšlet, jestli nebudete potřebovat očkování. Není totiž nic výjimečného, že si z dovolených kromě příjemných zážitků přivezete nepříjemnou chorobu. Poradíme vám, kde a proti čemu se máte nechat očkovat.

Očkování má v České republice dlouholetou tradici. Díky očkovacímu programu se u nás některá, dříve velmi obávaná a nebezpečná onemocnění, již nevyskytují. Jde například o dětskou obrnu či pravé neštovice. Od nejútlejšího věku, tedy ještě v porodnici, jsme očkováni podle schématu, který předpokládá výskyt určitých, pro naši zeměpisnou polohu typických, chorob. Tato očkování nám ale nepomohou, pokud se vydáme na cesty do dalekých zemí, kde číhají zákeřné exotické choroby, se kterými se u nás běžně nesetkáme. Totéž platí o klíšťové encefalitidě, která je rozšířená téměř po celé Evropě. Mapa výskytu mimo naši republiku zahrnuje Rakousko, Německo, Rusko, pobaltské republiky aj.

Jaká očkování zvolit a proč?

I když navštívíte pouze evropské destinace jako například Řecko nebo Chorvatsko, doporučují odborníci očkování proti hepatitidě A. Rizikem je podle lékařů vedle samotného pobytu i cesta, protože na letišti a v letadle potkáme řadu lidí, saháme na kliky a následně rukou na jídlo v letadle atp. Z jídel je třeba dávat pozor na syrovou zeleninu a nedostatečně tepelně upravené plody moře.

Pokud se chystáte na dovolenou mimo Evropu, například do Egypta, Tuniska nebo Turecka, doporučuje se u dospělých kombinované očkování proti hepatitidě A+B a při cestách „na vlastní pěst“ raději i očkování proti břišnímu tyfu. Jedna dávka poskytuje imunitu až na tři roky. Nemoc se přenáší stejně jako hepatitida jídlem, vodou, špinavýma rukama apod. Pro aplikaci vakcíny proti virové hepatitidě A a břišnímu tyfu stačí jedna návštěva Očkovacího centra 14 dní před odjezdem. Lékař vám očkování aplikuje souběžně, každou samostatně do jiného ramene. Pokud si koupíte zájezd na poslední chvíli, je lepší očkovat se pozdě než vůbec. U kombinované vakcíny hepatitida A+B je vhodné začít již 6 týdnů před odjezdem. S první nebo druhou dávkou se podá v případě potřeby najednou i vakcína proti břišnímu tyfu.

Kde získat informace

Pro tyto účely slouží centra cestovní medicíny. V nich se dozvíte, jaká doporučují pro různé země očkování, ale i praktické rady na cesty a bezpečnostní rizika. V centrech, která jsou po celé České republice, vás také naočkují.

Tip Bety: Pokud nevíte, kde je nebližší centrum cestovní medicíny,můžete se podívat na jejich seznam.

Existují nemoci, před kterými by se člověk měl chránit, ať už jede kamkoliv. Za základní považují specialisté očkování proti žloutence A i B, břišnímu tyfu a meningokokovi a další vakcinace je pak třeba zvážit podle konkrétních okolností. V tropických oblastech hrozí například závažná malárie, v jihovýchodní Asii japonská encefalitida, v Africe nebo Jižní Americe žlutá zimnice a další nemoci. Infekce se mohou lišit na místech vzdálených jen pár set kilometrů, navíc kromě cíle cesty samozřejmě záleží na jejím charakteru - je rozdíl spát ve stanu a přenocovat v hotelu. Ale podceňovat prevenci se každopádně nemusí vyplatit. Samozřejmě ne každý, kdo se vydá do středních oblastí afrického kontinentu, automaticky dostane žlutou zimnici, ale riziko je poměrně vysoké. Základní rada tedy zní: dostatečně dlouhou dobu před cestou vyhledat lékaře a pečlivě s ním prokonzultovat veškerá možná rizika.

Očkování u dětí

Obecně se dětem do dvou let nedoporučuje do rizikových zemí vycestovat. Děti mladší než devět měsíců by neměly cestovat do oblastí s výskytem žluté zimnice. Samozřejmě očkovat malé děti lze, ale přináší to určitá rizika. Musíme mít na paměti, že prioritní je dokončené povinné očkování. Musí být dodržen časový rozestup mezi vakcínami. Zde by měl vždy určit pediatr možnost dalšího očkování, jinak je to hazard s imunitou dítěte.

Základem je prevence

Podle odborníků je důležitá i prevence na cestách, a to i v případě, že jste očkováni. Neměli byste proto zapomínat na běžnou hygienu rukou (jako prevence průjmových a respiračních onemocnění), konzumovat výlučně tepelně upravenou stravu, tedy např. dušenou či vařenou zeleninu a nejíst syrové či polosyrové plody moře. Doporučuje se také vyhýbat se nejrůznějším majonézám, ovocným džusům ředěným vodou neznámého původu, stejně jako ledu v nápojích. Na noc používejte repelenty, abyste nedostali infekci, kterou bodavý hmyz může přenášet.






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat