Mobilní telefon z nás dělá špatné rodiče

Být dobrým rodičem? To chce asi každý zodpovědný člověk. Ale mobilní telefony nám v tom brání! Pokud nás při jejich používání děti „vyrušují“, býváme na ně nevrlí a také často křičíme.

Po náročném dni se procházení sociálních sítí nebo pročítání nejnovějších zpráv v telefonu jeví jako neškodný způsob odpočinku a uvolnění, u kterého si natáhneme nohy a trochu „vypneme“. Co na to ale naše děti, kterým čas trávený na mobilu pořád omezujeme, protože to „není zdravé“? Dáváme jim tím špatný příklad? Ano a nejen to!

Teď nemám čas, čtu zprávy!

Nedávný kanadský výzkum (1) uskutečněný vysokou školou University of Waterloo dává velký námět k zamyšlení. Jeho poznatky totiž naznačují, že právě chytré telefony z nás dělají špatné rodiče, protože jsme kvůli nim na své děti nevrlí. A také na ně často zbytečně křičíme a osočujeme je z toho, že nás ruší!

Odpočinek, kvůli němuž jsme nervózní

„Ze získaných dat vyplynulo, že lidé, kteří svou pozornost neupírají k dětem, ale k těmto zařízením, mají tendence vykazovat znaky chování, které lze spojit s nepříliš dobrým rodičovstvím,“ interpretuje závěry spoluautorka studie (1), kterou je australská vědecká výzkumnice a expertka zdravého životního stylu Rosa Virgara. „Takže je to velice zajímavé. Něco, co nám má pomáhat uvolnit se, má vlastně zcela opačný efekt i účinek,“ upozorňuje tato odbornice. Naráží tím vlastně i na další temnou stránku telefonů a kupící se důkazy, že používání smartphonů a sociálních médií může souviset s depresemi, úzkostmi, emočními výkyvy i nespavostí. Jaké si z toho vzít ponaučení?

Čím méně, tím lépe

Dívejte se na svůj telefon podobným způsobem, jako na jídlo. Víte přece, že i při zdravé stravě je povoleno dát si každý den malý kousek čokolády. Tím malým kouskem je zde myšleno pouhých pár minut s telefonem. Nikdy bychom neměli dopustit, aby toto zařízení snižovalo kvalitu času tráveného s našimi dětmi. Jednou bychom toho totiž mohli hodně litovat…(2).

Zdroje: (1) www.uwaterloo.ca/news/media/using-digital-media-relax-related-lower-quality-parenting?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, cmaj.ca/content/192/6/E136.short?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat