Nenávidím svou rodinu

Co byste měli dělat, když nenávidíte svou rodinu? Zvládání těchto obtížných emocí může znamenat práci na nápravě narušených vztahů, nebo to může vyžadovat nastavení a prosazení hranic s vaší rodinou.

Faktory, které vedou člověka k nenávisti k vlastní rodině nebo jejím členům se mohou lišit. Toxické chování, zneužívání, zanedbávání nebo konflikt jsou jen některé z faktorů, které mohou vést k pocitům nepřátelství a které mohou způsobit, že nebudete cítit žádné spojení se svou rodinou. Hledání způsobů, jak lépe porozumět příčinám takových pocitů, vám může pomoci situaci lépe zvládnout. 

Je v pořádku nemít rád svou rodinu?

Je důležité si uvědomit, že není neobvyklé, že nemáte rádi členy své rodiny. Nemít rád svou rodinu z vás nedělá špatného člověka. V některých případech můžete stále udržovat vztahy s lidmi, i když je nemusíte mít nutně rádi. To však není vždy možné v závislosti na situaci, zúčastněných lidech a základních faktorech, které způsobily napětí ve vztahu.

Známky toxických rodinných vztahů

Když máte toxické vztahy s lidmi ve vaší rodině, můžete se cítit fyzicky, emocionálně nebo psychicky ohroženi. Toxičtí rodinní příslušníci jsou často u kořenů špatných vztahů, takže není překvapivé, že je mohou způsobit, že je nebudete mít rádi nebo je nenávidíte.

Naučit se rozpoznávat příznaky toxických vztahů může pomoci lépe porozumět vašim důvodům, proč nemáte rádi svou rodinu. Toxičtí lidé ve vás vyvolávají pocit, že si nezasloužíte jejich respekt a vaší laskavosti jen využívají. Že lidé, kteří jsou vám nejblíže, neznají vaše skutečné já a nejsou ochotni vám krýt záda, když je potřebujete. Tito lidé často odhalí vaše nejhorší vlastnosti a zanechají ve vás negativní pocity vůči ostatním nebo světu obecně. Když věci nejdou podle plánu, mohou na vás toxičtí členové rodiny svalit vinu a odmítnout převzít odpovědnost za své vlastní činy.

Jak se vyrovnat s pocitem nenávisti k rodině

Ať už stále žijete se svou rodinou nebo máte omezený kontakt, hledání způsobů, jak chránit svůj prostor a duševní pohodu, je zásadní.

Uznejte své pocity

Pracujte na přijetí toho, jak se cítíte, aniž byste se odsuzovali za emoce, které prožíváte. Nemůžete si vybrat rodinu. Nevyčítejte si, že se necítíte blízcí s lidmi, které nemáte rádi. Místo toho pracujte na sebepřijetí a pak určete, co můžete udělat, abyste tyto pocity zvládli nebo zlepšili vztahy, které vás činí nešťastnými.

Rozhodněte se, jak postupovat

Ne každý vztah lze zachránit, nebo dokonce stojí za to ho zachovat. Jsou chvíle, kdy může být zacházení se členem rodiny přímo škodlivé, například v případech, kdy se jedná o zneužívání nebo kdy člen rodiny cítí nenávist vůči vám nebo jiným blízkým kvůli sexuální orientaci, rase nebo náboženství. V těchto případech je často nezbytné dočasně nebo trvale přerušit vztahy s tímto jedincem.

Napravte vztahy

Možností je také léčení nezdravých vztahů se členy rodiny. Toto je krok, který můžete udělat, pokud je pro vás vztah důležitý a cítíte, že lze obnovit důvěru, komunikaci a pozitivní pocity. 

Pokud se chcete cítit lépe ve vztazích se svými rodinnými příslušníky, zvažte, zda je nepožádáte o rodinnou terapii. Díky spolupráci s terapeutem můžete zlepšit komunikaci a získat nadhled, který vám může pomoci cítit se lépe.

Stanovte si hranice

Jasná hranice se členy rodiny, kteří vám způsobují stres nebo nespokojenost, vám může pomoci lépe existovat jako jednotlivec ve vaší rodinné jednotce. Stanovení hranic s rodinou však může být obtížné, protože tyto hranice se obvykle učíme od našich rodin. Může být těžké rozpoznat nezdravou hranici, pokud je to vše, co jste kdy poznali. Můžete se například rozhodnout, že s nimi budete trávit čas jednou nebo dvakrát měsíčně. Pokud některá témata vytvářejí konflikty s vaší rodinou, dejte jasně najevo, že tato témata jsou během vašich interakcí zakázána.

Udržujte své soukromí

Pocit, že nemáte rádi svou rodinu, může být extrémně složitá emoce. Pokud se tak cítíte, rozvoj sociálních vazeb mimo vaši rodinu vám může pomoci najít zdravější podpůrný systém a získat perspektivu a odstup od toxických členů rodiny.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat