Kdy dát dítě do mateřské školy?

25.10.2023 | Děti a rodina

Rozhodnutí o tom, kdy dát dítě do státní nebo soukromé mateřské školky, je pro mnohé rodiče důležitým krokem v procesu výchovy a péče o dítě. Je to čas, kdy dítě „opouští“ svou matku a přechází ze známého domácího prostředí do prostředí, kde se setká se svými vrstevníky. V této době začíná rozvíjet své sociální, emocionální a kognitivní schopnosti.

Nicméně, jistě všichni dobře víme, že to není jednoduché rozhodnutí, a není ani správná odpověď na to, kdy je přesně ten pravý čas, aby nastoupilo dítě do mateřské školy.

Jak zjistit, jestli je vaše dítě připraveno na školku?

Pokud si kladete otázku, kdy je vaše dítě dostatečně připraveno na to, aby začalo navštěvovat mateřskou školu, odpověď můžete najít v následujících řádcích. Obecně ani odborníci nedoporučují, abyste do mateřské školky dávali dítě mladší tří let. Čili takovým prvním ukazatelem může být věk 3 roky a výš. Nicméně toto neznamená, že pokud vaše dítě dosáhne 3 let, automaticky bude připraveno do školky. Každé dítě je osobnost a také jeho vývoj je individuální. Existuje však určitá fáze ve vývoji dítěte, kdy se přirozeně začne projevovat spolupráce, snaha být jako druzí, zájem o činnosti ostatních a zejména schopnost komunikovat, čímž se dítě stává samostatnějším.

V tomto období také začíná růst potřeba dítěte setkat se se svými vrstevníky, trávit více času společným hraním a objevovat nové druhy her nebo činností, které nejsou běžnou součástí rodinného prostředí. Pokud dítě projevuje takový zájem, můžete začít přemýšlet nad tím, že je připraveno k tomu, aby začalo navštěvovat mateřskou školu.

Ovšem platí zde také několik pravidel. K tomu, aby mohlo dítě navštěvovat státní nebo soukromou školku, musí umět vydržet bez vás nějakou chvíli, vydržet i s jinými lidmi, aniž by křičelo a plakalo. Druhým základním kritériem je, aby se dítě nepomočovalo, ale umělo jít samo na toaletu. A třetím důležitým kritériem je, aby se dokázalo samo najíst.

Jak na to, když dítě protestuje?

V první řadě, musíte počítat s tím, že pro dítě to může být velký krok, protože zatímco s matkou trávilo 3 nebo více let a je zvyklé na toto prostředí, neví, co ho čeká. Je pro něj obtížné jít někam, kde neuvidí svou mámu nebo rodiče obecně.

Možná byste mohli zkusit, aby první den ve školce doprovodil dítě otec, protože odloučení od maminky doma bude snažší než na neznámém místě. Zadruhé byste mohli zkusit vodit dítě do školky postupně. To znamená, že nejprve zkusit dopoledne, a postupem dní ho tam nechat i na delší dobu. Takhle by si mohlo pomalu zvyknout na to, že tam bude trávit jistý čas a to bez vás.

A velmi důležité pravidlo – neustupujte. Pokud jste se jednou rozhodli, že dáte dítě do mateřské školky, a ono i přesto moc bojuje a nechce tam chodit, neustupujte. Protože pokud si to nezačlení mezi pravidelné činnosti, bude trvat adaptace na nové prostředí mnohem déle, což může být psychicky náročné pro něj i pro vás.

Jakou školku vybrat?

Výběr je na vás. Volba mezi státní a soukromou školkou závisí na mnoha faktorech. Státní školky jsou často cenově dostupnější a mohou mít programy podle státního vzdělávacího plánu. Soukromé školky jsou samozřejmě zpoplatněny, ale mohou nabízet větší zapojení do péče o vaše dítě, specializované programy a individuální přístup, který dětem pomůže růst a uspět v kvalitním prostředí.

Také se při výběru správné školky pro vaše dítě můžete zaměřit i na jeho budoucnost. Možná chcete, aby se odmalička učilo nějaké jazyky, například francouzsky, anglicky nebo německy, a postupem času tak nastoupilo i například na mezinárodní školu, kde bude dále rozvíjet své jazykové schopnosti.

Pokud si ovšem myslíte, že vaše dítě není připraveno na takové učení jazyků odmalička, můžete svůj výběr samozřejmě zvážit a s učením jazyků může začít trochu později. Děti si osvojují mnoho věcí již od útlého věku, a proto i učení se cizím jazykům v mateřské škole může být snazší.  Nicméně dobře víte, že čím více jazyků člověk ovládá, tím bude mít lepší budoucnost, kde mu to pomáhá i při kariérním růstu.

Před samotným výběrem však vy musíte zvážit, co bude pro vaše dítě nejlepší, a vyjmenovat si výhody takového rozhodnutí, které ovlivní rozvoj vašeho dítěte.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat