Podpořte rodinnou soudržnost co nejdříve

Proč je tak důležité učit děti rodinné soudržnosti co nejdříve? Jak toho nejlépe dosáhnout? A co můžete udělat pro to, aby sourozenecká láska dětem vydržela co nejdéle? 

Když si představíte silné rodinné pouto, možná si také vybavíte rodiče, prarodiče a sourozence, jak všichni sedí u jednoho stolu. Smějí se, sdílejí radostné zážitky, vzrušující životní příběhy, ale i smutek a zklamání. Jsou tu vždy jeden pro druhého. V dobrých i zlých časech, protože rodina je všechno. Ale jak se do takového souznění dostane? 

Čím dříve, tím lépe 

Dobrá soudržnost rodiny podporuje emocionální vývoj dítěte a základní důvěru a posiluje sociální dovednosti. To může, mimo jiné, vytvořit dobrý základ pro budoucí přátelství a další vztahy. Jde tedy o to strávit spolu hodně kvalitního času. Rodiče by si tedy měli položit otázku, čeho chtějí dosáhnout a jaké hodnoty chtějí předat svým dětem.

Propojte sdílené zážitky 

Sotva něco spojuje rodinné pouto více než aktivity a kvalitní společný čas. Ve stresujícím každodenním rodinném životě se na společné chvíle často zapomíná – což je zcela normální. Zkuste se ale zaměřit na víkendy a vytvořit si společné vzpomínky.  

Čas pro dva je začátek a konec

I čas strávený spolu jen jako rodiče může vybudovat hlubokou důvěru a posílit tak celé rodinné pouto. V mnoha rodinách tráví matka v prvních letech s dítětem více času, protože otcové pracují. O to důležitější je, aby měl otec na dítě svůj čas a matka si také našla trochu času pro sebe. To může podpořit harmonickou dynamiku rodiny.  

Dovolená místo hmotných dárků 

Rodinné dovolené stmelují rodinu nejvíce. Čím více dovolených spolu trávíte, je pouto silnější, protože nic není tak cenné jako společný rodinný čas bez stresu. Samozřejmě je to často otázka peněz! Může se ale vyplatit vzdát se několika hmotných dárků a přeplněného dětského pokoje, pokud si místo toho raději ušetříte na vzácné rodinné pobyty.  

Společné projekty jako rodina 

Ať už jde o přestavbu pokoje, terénní úpravy nebo stavbu domu na stromě, zapojení dětí do těchto typů projektů výrazně podporuje sounáležitost v rodině. Malé děti se mohou cítit potřebné i při drobných úkolech. To, jak užitečná je skutečně jejich podpora, není vůbec důležité. Mnohem důležitější je společný čas a sdílená práce. 

Rozvíjejte podobné zájmy

Pokud od dětství rozvíjíte v dětech společného koníčka, je to dobrý základ k scházení a hovorům i o mnoho let později. Pokud celá rodina miluje fotbal nebo spolu rádi hrajete na hudební nástroj, karty nebo jezdíte na kole, rychle vznikne průhledné pouto, které všechny drží pohromadě. 

Vneste do života rituály  

Když se večer sejdou všichni členové rodiny a každý může mluvit o svém dni, posílí se vzájemná důvěra. S tím lze obecně začít i u malých dětí. Rodiče si mohou vyvinout malé rodinné rituály, jako například zeptat se svého dítěte před spaním, co se mu během dne obzvlášť líbilo nebo co ho možná rozrušilo. Pozitivní i negativní zkušenosti umožňují dětem mluvit o svých pocitech. 

Naslouchejte dětem

Pokud děti upadnou a pláčou, utěšujeme je a pomáháme jim vstát. Toto je viditelná bolest. Ale často jsou to i drobné každodenní problémy, kde je důležité naslouchat, ptát se, podporovat a brát ty nejmenší a jejich problémy vážně. Může to být vysypané kakao, ztracený plyšák, nešťastná láska nebo špatné vysvědčení. Dávat dětem lásku a porozumění v takových chvílích přirozeně přispívá k celkové soudržnosti rodiny. To může vytvořit základ pro to, aby se děti po letech, až vyrostou, svěřily se svými problémy všem členům rodiny a požádaly o radu své nejbližší. 

Bezpodmínečná láska a přijetí 

Přijímejte své děti takové, jaké jsou. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše zájmy, cíle, postoje nebo životní cesta – otevřenost a přijetí posiluje stabilitu rodiny. A buďme upřímní: je hezké, když se rozvíjejí společné koníčky a zájmy, ale nakonec to, co rodinu definuje, jsou drobné odlišnosti a jedinečnost, ze které se mohou všechny generace něco naučit.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681258/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat