Sourozenecké hádky k vývoji patří

Jsou fáze, kdy se sourozenci hádají nepřetržitě. Než ale jako rodič ztratíte nervy, měli byste zkusit následující tipy.

Pokud se sejdou různé názory nebo myšlenky, může to vést někdy i k hádkám. To je v mezilidských vztazích naprosto běžná věc. Důležité pak je, jak problém vyřešit. To znamená, že se musíte naučit správně argumentovat. Pokud vyrůstáte s jedním nebo více sourozenci, je to ideální lekce pro život. Protože malé i velké boje o moc mezi sourozenci jsou běžné a vyskytují se téměř v každé rodině.

Abyste věděli, jak správně na své hádky reagovat a aby se vám sourozenecká rivalita nevymkla z rukou, odpovídáme na nejdůležitější otázky k tématu dětských hádek. A uvidíte, že další hádku všichni zvládnete na výbornou.

Proč se sourozenci perou?

Je úplně normální, že se sourozenci hádají. Tato směs lásky a nenávisti vzniká proto, že na jedné straně jsou si sourozenci velmi blízcí, protože patří ke stejné generaci. Společně se mohou odlišit od dospělých nebo rodičů. Ale na druhou stranu jsou také velmi protikladní, protože bojují o vedoucí pozici ve skupině (i když skupinu tvoří třeba jen dvě děti). Protože vztah s rodiči je potřeba bránit.

Kdy mají máma a táta zasáhnout?

Děti se učí poznávat své vlastní hranice a hranice ostatních, když se hádají. Jsou tedy konfrontovány s existencí ostatních dětí a učí se, že mohou urážet nebo bít, ale také to musíte přijmout. Nechte tedy děti hašteřit se, ale sledujte scénu. Nejlepší je se do toho vůbec nepouštět a vyvarovat se nechtěnému nadržování jedné straně! Pro děti by to znamenalo, že máma nebo táta někoho preferují. Spor však nesmí eskalovat a stát se brutálním.

Hádka se stupňuje

Pokud zasáhnete do argumentů svých dětí, důvod by měl být jasný: Totiž, že nepřijímáte fyzické nebo verbální násilí. Dejte jasně najevo, že je v pořádku mít různé názory a že je v pořádku se o ně hádat. Nikdy však nesmí být použito násilí. Je čistě na vás, jakou agresivitu tolerujete. Děti však musejí vědět, kde přesně je ta hranice. I malé děti musejí vědět, kdy tuto hranici překračují. 

Křik dospělých není potřeba

Zvyšovat hlas, bez ohledu na to, jak velký impuls ve vás vyvstává, není nikdy dobrý způsob, jak oslovit děti. Mnohem lepší je nejprve nechat věci uklidnit a pak s nimi mluvit o hádce nebo tématu obecně. Na to však musí být děti dostatečně staré. Začít můžete ve věku od 5 až 6 let. Vysvětlete jim, že hádka je také o udržení vzájemného respektu. 

Stanovte si pravidla pro hádku

Co by rodiče měli mít vždy na paměti: Hádka vždy vyžaduje minimálně dva lidi. To znamená, že obě strany jsou obvykle zapojeny do rozsahu sporu ve velmi podobné míře. To je třeba vzít v úvahu pro možné sankce nebo důsledky. Takže otevřeně stanovte pravidla pro férovou hádku.

Žádné nadávky, žádné údery pěstí

Ale i při hádce platí – žádné urážky, žádné nadávky a žádné bití. Nejlepší je, když rodiče hned ujasní, co to znamená ignorovat toto pravidlo. Například odebrání předmětu sporu dětem nebo jejich prostorové oddělení od sebe na určitou dobu. A jako vždy, když rodiče určují pravidla, je důležité, aby se jich sami drželi, jinak maminka a tatínek ztratí hodně na důvěryhodnosti. Navíc by děti nechápaly, proč rodiče nedělají, co právě řekli.

Mluvte s dětmi

Konverzace je důležitá, aby každý mohl sdílet to, co má na mysli. Pokud si všimnete, že se hádka stává skutečným konfliktem, začněte konverzaci, ve které se každý vystřídá, než se hádka znovu rozhoří. Zeptejte se všech na jejich názor a povzbuďte děti k dialogu. Prostřednictvím vysvětlujícího rozhovoru se děti (a rodiče) učí, že konflikty lze řešit bez brutality.

Uspořádejte každodenní rodinný život

Ve stresujícím každodenním životě není vždy možné zažívat věci společně. Ale právě tyto společné zážitky jsou pro rodinný pocit důležité. Zkuste tedy každou chvíli uspořádat volnočasový program pro celou rodinu. A nebojte se popustit uzdu své fantazii!

Exkluzivita rodiče

Neustálou soutěživost mezi sourozenci, která je přirozeně přítomná, lze omezit velmi jednoduchými prostředky. Totiž tím, že střídavě „dáváme“ jednomu ze dvou dětí denně nebo pár hodin o samotě. Každé dítě dostane příležitost mít mámu nebo tátu jen pro sebe.

Hádka je součástí dospívání

Hádky jsou nevyhnutelné a jsou součástí života. Nesnažte se tedy za každou cenu předcházet jakékoli hádce: jen zbytečně ztratíte spoustu času a energie. Děti tyto konflikty potřebují, aby vyrostly. Pomůže jen se smířit s tím, že dojde i na pár hádek...

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956653/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat