Vychovávejte své syny více jako dcery

Naše dcery by se měly naučit nedělat ze sebe chudinky a sebevědomě si stát za svým názorem. S tím jistě souhlasíte. Jak ale přestat dělat z našich synů macho vládce všeho tvorstva? Je čas vychovávat i naše syny feministicky!

Žijeme ve světě, kterému ještě stále vládnou „staří bílí muži“. Ve světě, který se velmi pomalu vyrovnává se změnami. Muži, kteří požadují stejná práva ve vztazích i na trhu práce, jsou stále spíše vzácností. Klišé tvrdé feministky je v myslích lidí tak zakořeněné, že každá žena, která si stojí za svými právy a upozorňuje na křivdy, rychle skončí v nepříliš pohodlném šuplíku.  

Nyní je to naše generace, která volá po změně. Kdo chce odvolat starého bílého muže z jeho pozice a uvolnit prostor pro nový, osvícenější pohled na svět. Z našich dcer by měly vyrůst silné a emancipované ženy, které nejsou v žádném případě horší než muži. Ale co naši synové? 

Žena ve vedlejší roli  

Ve světě, ve kterém žijeme, stále hrají hlavní role muži. Muži sedí v autobuse s nohama od sebe, srší sexistickými vtipy a vysvětlují ženám, jak ženské tělo vlastně funguje.  

Všichni jsme společností vychováváni jako antifeministé a sexisté, a přesto předpokládáme, že žijeme v rovnoprávném světě. Ale dokud se bude otcům, kteří si vezmou dva měsíce volno, aby mohli jet s rodinou na pěknou dovolenou, udělovat pochvala a okolí mu bude nadšeně tleskat – potřebujeme feminismus. Pokud se matek na nákupech ptají, kdo jí hlídá děti – potřebujeme feminismus. 

Chlapci nepláčou – nebo ano? 

Zatímco se snažíme, aby naše dcery pochopily, že mohou být čímkoli, čím chtějí, a od raného dětství posilujeme jejich sebedůvěru, malí chlapci se v tomto novém pohledu na svět topí. Protože vše, co chceme předat našim dcerám, bylo již od počátku věků předáno našim synům. Stereotypní představa siláka, který nikdy nepláče a nezná bolest, nutí děti do role, které se ze všech sil snažíme rozbít. 

A ke vší pozorné výchově nesmíme ztratit ze zřetele posilování v rozvoji jejich osobnosti. Osobnost, která by neměla vycházet z pohlaví ani se dělit do genderově typických kategorií. Naopak, zde může být dokonce nutné udělat krok zpět. Jednoduše vidět děti takové, jaké jsou: totiž jako děti. 

Svět potřebuje feministické muže 

Aby došlo ke změně v naší společnosti, musejí rodiče začít chtít nejen převychovat své dcery, ale také ukázat svým synům, jak by měl a může vypadat rovnocenný svět. Chlapci se nerodí jako misogynní utlačovatelé, ale nevědomky a bez jakékoli zlé vůle je to učí jejich matky a otcové. Je důležité vymanit se z klišé v obou směrech. Pochopit nové hodnoty a proměnit všechny věci, které jsou nyní tak exotické a nové, v ideály, které jsou žádoucí. Protože pokud lpíme na dávno překonaných ideálech maskulinity našich otců, bráníme nejen pokroku naší společnosti, ale chováme se absolutně regresivně a sabotujeme budoucnost našich dětí. 

Je hezké, že jsme začali vychovávat naše dcery jako naše syny. Ale bude to fungovat pouze tehdy, když se k našim synům budeme chovat více jako k našim dcerám.

Zdroj: www.babycenter.com/child/parenting-strategies/10-tips-for-raising-a-well-rounded-boy_10310246, www.fathers.com/blog/your-kids/sons/just-raise-honorable-sons-just-be-dad/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat