Co všechno hrozí dětem v létě. Nebezpečí číhá i na vaší zahradě

Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě se zahradou (nebo jezdíte na chalupu na venkov apod.), určitě na ní v letních měsících trávíte spoustu volného času. Aby ne, zahrada je pro letní radovánky jako stvořená. Ovšem skýtá i pár nástrah, především pro ty nejmenší…

Jak předejít nepříjemným zraněním nebo škodám na majetku? Zaměřte se na nejčastější rizika, jež zahrady či velké terasy skrývají, a minimalizujte je!

Jedovaté rostliny

Dospělý člověk samozřejmě nebude mít tendenci okusovat kdejaký keř nebo kytku, ovšem děti může napadnout cokoli – některé jedovaté rostliny mohou mít chutně vypadající plody, které malé ručičky přímo lákají k utržení a následné konzumaci…

Prevence: Je dobré znát vše, co na vaší zahradě roste, a „konzultovat“ tyto rostliny s internetem (případně s atlasem rostlin). Pokud objevíte nějakou jedovatou, buď se s ní rozlučte, nebo alespoň nějakým způsobem zabezpečte proti malým zvědavcům.
A na jaké rostliny je dobré dát si pozor? Tak například vistárie, břečťan, štědřenec, oleandr, skočec, tis, zimostráz, pámelník, ptačí zob, jalovec, škumpa, bledule, konvalinka, durman a další.

Nekrytý bazén či zahradní jezírko

Bohužel, není snad jediný rok, aby média nepřinesla zprávu o tom, že se v nekrytém bazénku po nešťastném pádu utopilo malé dítě…

Prevence: Předně nikdy nenechávejte děti u bazénu bez dozoru. Ani jim nedovolte běhat na zahradě, pokud máte nekrytý bazén. Nejlepší prevencí je samozřejmě investovat do zastřešení bazénu. To samé platí i o malých zahradních jezírcích – ačkoli se zdá, že je u nich vzhledem k jejich velikosti nebezpečí utonutí menší, při nešťastném pádu k němu určitě dojít může.

Pesticidy, hnojivo

Pokud při péči o zahradu používáte chemická hnojiva nebo nejrůznější prostředky proti hmyzu, plísním, slimákům apod., hrozí nebezpečí, že zaměníte (nebo spíše vaše děti) postřik v lahvi za pití, barevné kuličky za bonbony atd. Následky jsou pro lidské zdraví velmi vážné, některé přípravky vás mohou ohrozit na životě.

Prevence: Používejte pro člověka nejedovaté přípravky (neudělají vám dobře, ale alespoň vás nezabijí). Nerozmíchávejte a neuchovávejte chemikálie v pet lahvích podobným těm, jež děti používají na pití, nádobu vždy viditelně označte. Hnojiva pak ukládejte rovněž mimo dosah dětí, když je „rozházíte“ po záhonech, děti na to upozorněte!

Zahradní jezírka podruhé

Říkáte si, že musíte mít někde blízko domu snad komáří líheň? Možná máte! Komáři se umějí namnožit i v poměrně malém množství vody, zahradní jezírka, fontánky nebo třeba sud na dešťovou vodu nevyjímaje.

Prevence: Tady pomůže jen pravidelná obměna vody ve stojatých nádržích, případně jejich zakrytí. Jinak už jen hodně dobrý repelent…

Nevhodně umístěný gril

Grilování k létu patří, ovšem i s ním je spojeno několik rizik. Pomiňme nyní popáleniny kvůli neobratnému nakládání s grilem a zaměřme se na dva další problémy – jednak nebezpečí, že na sebe může dítě neukotvený gril strhnout (třeba v rámci pokusů o chůzi u batolat nebo při honičce, kdy dítě o gril zakopne či se jej chytí), jednak riziko při špatně umístěném grilu, například v blízkosti dřevěné besídky nebo stěny s popínavým břečťanem, kdy hrozí nebezpečí požáru.

Prevence: Nikdy neumísťujte gril v blízkosti hořlavých materiálů – z barbecue party se totiž může rychle stát večírek pro hasiče. Kromě toho nikdy nenechávejte u grilu děti o samotě! Mimochodem, i dřevěné uhlí, které již vypadá jako vychladlé, může mít ještě horký střed.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat